ch341a ile anakart bios çipi programlama mandallı kıskaç

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › ch341a ile anakart bios çipi programlama mandallı kıskaç

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #54835 Yanıtla
    Vedat A.
    Katılımcı

ch341a ile anakart biosu kurtarmak mümkün mü klipsle

ı Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    ı "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    ı Gaziantep (?ahinbey)
    #54848 Yanıtla
    Sinan10
    Katılımcı

@vedat_a dedi ki:<br>”ch341a ile anakart bios çipi programlama mandallı kıskaç”

Sakin ol, anakartın fiziksel olarak yanmadı! Yalnızca anakartın küçük beyni olan SPI Flash ROM çipindeki yazılım yarıda kesildiği için sistem kendini nasıl başlatacağını bilmiyor (Bricked). Anakartının modeline göre şu 4 kurtarma adımını sırayla dene: Öncelikle Adım: USB BIOS Flashback (En Kolay ve Modern Yol): – Eğer anakartının arka giriş çıkış panelinde küçük bir ‘BIOS Flashback’ butonu ve yanında beyaz/gri çerçeveli bir USB portu varsa şanslısın. – Boş bir USB 2.0 belleği FAT32 (MBR) formatında biçimlendir. – Başka bir bilgisayardan anakartının en son BIOS dosyasını indir. Üreticinin adlandırma aracını çalıştır (örn. ASUS için BIOSRenamer.exe çalıştırıp dosya adını modele özel .CAP yap, örn. TUF550M.CAP; MSI için MSI.ROM yap). – Dosyayı belleğin ana dizinine at. USB’yi işaretli Flashback portuna tak. – Bilgisayar KAPALIYKEN (ama güç kaynağının şalteri açıkken) arka paneldeki butona 3 saniye basılı tut. LED ışığı yavaşça yanıp sönmeye başlar, 3-5 dakika içinde hızlanır ve ışık tamamen söner. İşlem bittiğinde anakart sıfırdan dirilmiş olur! İkinci olarak Adım: Gigabyte Dual BIOS Tetikleme: – Eğer anakartın eski/orta seviye bir Gigabyte ise üzerinde iki çip (M_BIOS ve B_BIOS) bulunur. – Güç kaynağının şalterini kapat. Kasanın açma (Power) ve Reset butonlarına aynı anda basılı tut. – Güç şalterini aç, butonları 10 saniye basılı tutmaya devam et ve bırak. Sistem ana BIOS’un bozuk olduğunu anlayıp yedek BIOS’u otomatik olarak ana çipin üzerine kopyalayacaktır. Üçüncü olarak Adım: ASUS CrashFree BIOS 3: – Anakartın CrashFree destekliyorsa, FAT32 formatlı USB belleğe orijinal BIOS dosyasını anakart kılavuzundaki adıyla koyup açtığında, eğer boot-block zarar görmediyse ekranda otomatik kurtarma ekranı belirir. Son olarak da Son Çare: CH341A USB SPI Programlayıcı (Tüm Kartları Kurtarır): – Anakartında Flashback butonu yoksa bile kartı çöpe atmazsın. İnternetten 150-200 TL’ye CH341A USB Programlayıcı ve SOIC8 mandallı kıskaç (test clip) seti al. – Çipi lehimden sökmeden kıskacı anakarttaki 8 bacaklı Winbond çipine tutturursun. Başka bir PC’den AsProgrammer yazılımıyla çipi önce siler (Erase), sonra üretici sitesinden indirdiğin temiz BIOS binary (.bin) dosyasını doğrudan çipin içine yazarsın (Flash). Kart fabrikadan çıktığı ilk güne döner.

#54954 Yanıtla
    Sari Site Kurdu74
    Katılımcı

hocam b450 tomahawk anakartımda bios güncellerken kedi uzatma kablosunun anahtarına bastı pc zart diye kapandı. açtışığımda cpu kırmızı ışık yanıyordu ekran yoktu aılayacaktım anakart gitti diye. msi flash bios butonunu öırendim, arkadaın laptopundan fat32 flash belleıe msi.rom adıyla biosu attım arkadaki tuşa bastım 5 dakika kırmızı ışık yanıp söndü pc kendi kendine yeniden başladı ve canavar gibi açıldı. panik yapmayın flashback hayat kurtarıyor.

#55127 Yanıtla
    Vedat A.
    Katılımcı

Eıer CH341A programlayıcı kullanacaksan siyah renkli PCB olan versiyonlarda 5V/3.3V jumper pinine çok dikkat et! Anakartlardaki modern SPI flaı çipleri (25 serisi) 3.3V veya 1.8V mantık seviyesinde çalışır; kıskacı takmadan önce programlayıcının 3.3V modunda olduıundan emin ol ki çipi yakmayasın.

#55239 Yanıtla
    Nightfall_x
    Katılımcı

@vedat_a yazdı:
    <p style=”margin: 4px 0 0 0; font-style: italic;”>”ch341a ile anakart bios çipi programlama mandallı kıskaç”</p>

Hocam sorunun düzeldiıi belli olduysa BIOS’tan fan eğrisini (fan curve) de sessiz profile çekebilirsin. boşuna tam devirde çalığıp kafa ütülemesin.

#55320 Yanıtla
    Cem00
    Katılımcı

@vedat_a yazdı:
    “ch341a ile anakart bios çipi programlama mandallı kıskaç”

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diıer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: ch341a ile anakart bios çipi programlama mandallı kıskaç konusundaki #54954 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini