cleartype oled yazı bulanıklığı çözümü mactype

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Oyuncu & Espor Monitörleri › cleartype oled yazı bulanıklığı çözümü mactype

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55546 Yanıtla
    Tolga A.
    Katılımcı

woled monitörde parlak sahnelerde renkler soluyor diyorlar qd oled daha m? canlı

#55603 Yanıtla
    Dogukan02
    Katılımcı

@tolga_a yazdı:
    “cleartype oled yazı bulanıklığı çözümü mactype”

OLED monitör pazarının iki dev teknolojisinin mikroskobik savaşına hoş geldin usta! Durumu alt piksel kimyasıyla açalım: 1) Piksel Mimarisi Farkı Nedirı

– WOLED (LG): Beyaz bir OLED ışık kaynağı kullanır. Üzerinde Kırmızı, Yeşil, Mavi renk filtreleri ve parlaklığı artırmak için saf Beyaz (White) bir dördüncü alt piksel (WRGB) bulunur.

Yan yana şerit (stripe) dizilimindedir. – QD-OLED (Samsung): Saf Mavi OLED ışığı yayar.

Bu mavi ışık, mikroskobik Kuantum Noktaları (Quantum Dots) katmanına çarparak saf Kırmızı ve saf Yeşile dönüştürülür. Renk saflığı ve parlaklığı muazzamdır!

Ancak pikseller yan yana şerit değil, Üçgen (Triangular) dizilimindedir! 2) Yazı Netliği ve ‘Text Fringing’ İlleti: Windows işletim sisteminin yazı netleştirme motoru olan ClearType, son 25 yıldır standart yan yana RGB şerit dizilimine göre optimize edilmiştir.

– QD-OLED’in üçgen piksel dizilimine Windows yazı çizmeye kalktığında; harflerin üst kenarında yeşil, alt kenarında ise mor/kırmızı bir renk taşması (fringing / saçılma) oluşur! – Gen 1 ve Gen 2 QD-OLED panellerde kod yazarken veya Word okurken harfler kenarlardan yağlı/gölgeli görünür ve göz yorar!

(Yeni 3. Nesil 4K panellerde piksel yoğunluğu arttığı için bu büyük oranda azaldı).

– WOLED ise R-W-B-G dizilimindedir; onda da hafif fringing vardır ama üçgen QD-OLED kadar agresif değildir. 3) Renk Parlaklığı (Color Volume): – WOLED parlaklığı artırmak için beyaz alt pikseli (W) sonuna kadar açtığında, yüksek parlaklıkta renkler hafifçe doymamışlaşır (beyaz ışık rengi yıkar).

– QD-OLED’de beyaz alt piksel yoktur; 1000 nit sarı veya kırmızı rengi saf renk olarak basar! HDR oyunlarda patlamalar, alevler ve neon ışıklar QD-OLED’de açık ara daha canlı, doygun ve vurucudur!

4) Ortam Işığı ve Morlaşma: QD-OLED panellerde polarizör katmanı olmadığı için odada parlak güneş ışığı veya lamba varsa siyahlar hafifçe mor/antrasit renge kayar! WOLED ise aydınlık odada siyahı daha koyu tutar.

Seçim Kuralı: Gündüz çalışan, bol metin okuyan ve ofis/kod işi yapan WOLED veya Gen 3 QD-OLED baksın; karanlık odada saf HDR oyun ve film keyfi arayan ise rakipsiz renk hacmi için QD-OLED seçsin!

#55610 Yanıtla
    Samet34
    Katılımcı

Hocam ben Gen 1 QD-OLED aldım, oyunlarda resmen gözlerim bayram etti ama gün boyu VS Code’da kod yazarken harflerin kenarındaki o yeıil çizgiler beni deli etti, baım? aırıttı. BetterClearType yazılımıyla biraz toparladım ama tüm gün yazı okuyacaksanız kesinlikle piksel dizilimine dikkat edin.

#55617 Yanıtla
    Tolga A.
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

#55626 Yanıtla
    Yunus26
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

#55636 Yanıtla
    Ugur10
    Katılımcı

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: cleartype oled yazı bulanıklığı çözümü mactype konusundaki #55610 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini