coil whine garanti kapsamında deıiıir mi

Ana sayfa › Forumlar › Teknik Destek & Arıza Teşhisi › Mavi Ekran (BSOD) & Minidump Analizi › coil whine garanti kapsamında deıiıir mi

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #54785 Yanıtla
    Yunus26
    Katılımcı

arkadaşlar sıfır rtx 4070 ti süper aldım. masaüstünde hiç ses yok ama oyuna girince veya özellikle oyunun ana menüsünde ekran kartından resmen ‘vızzzz – zırrrr’ diye elektrik trafosu gibi tiz bir ses geliyor. fanları elimle durdurdum ses fandan değil kartın içinden geliyor. menüde fps 1500 lere fırlayınca ses delirtiyor kart patlayacak m? garantiye yollasam iade alırlar m?

#54793 Yanıtla
    Yunus10
    Katılımcı

Korkma kardeşim, kartın patlamıyor! Donanım dünyasının en meşhur, en sinir bozucu ama EN ZARARSIZ akustik olayına yakalanmışsın: Coil Whine (İndüktör Bobin Titreşimi)!
    Olayın fiziğini ve o sesi nasıl keseceğini anlatalım:
    1) O Ses Nereden Çıkıyor?
    – Ekran kartının VRM katında GPU çekirdeğine yüzlerce amper akım süzen kare şeklinde katı indüktör bobinleri (Chokes) vardır.
    – Bu bobinlerin içinden saniyede yüz binlerce kez yön değiştiren yüksek frekanslı elektrik akımı geçerken; manyetik alan yüzünden bobinin telleri ve ferrit gövdesi mikroskobik olarak fiziksel titreşime (manyetostriksiyon) girer!
    – Kulağına gelen o “vızzzz” sesi, o bobinlerin saniyede 10.000 kez kasaya çarpıp titreşmesidir! Karta gram zararı yoktur, performansı düşürmez, kartı bozmaz!
    2) Menülerde Neden Çıldırırı (1000+ FPS Faciası):
    – Oyunun ana menüsünde FPS sınırı yoksa, GPU 1500-2000 FPS çizer!
    – Her bir karede bobinlerden devasa akım dalgaları geçer. FPS ne kadar yüksekse, titreşim frekansı o kadar yükselir ve ses çığlık gibi tizleşir!
    3) Sesi Kesmenin 2 Altın Yolu:
    – Yöntem 1 (FPS Kısıtlamak): NVIDIA Denetim Masası’na gir -> 3D Ayarları -> Maksimum Kare Hızı (Max Frame Rate) ayarını monitörünün Hz değerine (Örn: 165 FPS veya 240 FPS) sabitle! Menülerde FPS 2000 yerine 165’e indiği an bobin titreşimi %70-80 oranında anında susar!
    – Yöntem 2 (Hafif Undervolt): MSI Afterburner ile voltajı hafifçe kıstığında (Örn: 1.05V’tan 0.95V’a çektiğinde), bobinlerden geçen anlık akım (amperaj) düşer. Akım düşünce manyetik çekim zayıflar ve ses fısıltı seviyesine iner!
    4) Garantiye Göndersem Ne Olur?
    – Çoğu üretici (ASUS, MSI, Gigabyte) Coil Whine’ı bir ‘arıza’ olarak kabul etmez; “işletim karakteristiğidir” diyerek kartı geri yollar. Sadece desibel ölçümünde aşırı yüksek çıkarsa bazı distribütörler inisiyatifle değişim yapar.

#54907 Yanıtla
    Alperen E.
    Katılımcı

Hocam ben ilk aldışımda bu ses yüzünden kartı servise yolladım, 20 gün bekledim ‘arıza yok’ diye geri geldi boşuna kartsız kaldım. Sonra forumda gördüm, NVIDIA masasından FPS’i monitörüm 165 Hz diye 162’ye kilitledim, oyunda menüde 1500 FPS almıyor artık. Ses neredeyse tamamen bitti, kasayı kapatınca hiç duyulmuyor. boşuna servisle uıraımayın FPS sabitleyin.

#55133 Yanıtla
    Yunus26
    Katılımcı

Özet: Coil Whine, VRM bobinlerinin yüksek frekanslı akımla titreşmesidir; donanıma zararı yoktur ve arıza değildir. Sesi kesmek için NVIDIA Denetim Masası’ndan Maksimum Kare Hızı monitörün Hz değerine sabitlenmeli ve MSI Afterburner ile hafif undervolt yapılmalıdır.

#55247 Yanıtla
    Dogukan02
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

#55328 Yanıtla
    Enes1903
    Katılımcı

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli oyunlar ve iyi forumlar dilerim.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: coil whine garanti kapsamında deıiıir mi konusundaki #55133 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini