Cr2032 anakart pili nasıl değiştirilir market pili uyar mı

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › Cr2032 anakart pili nasıl değiştirilir market pili uyar mı

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #61832 Yanıtla
    User AvatarKerem M.
    Katılımcı

anakartın üstündeki saat pili biterse pcye bir zararı olur mu

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 İstanbul (Maltepe)
    "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    #61833 Yanıtla
    User AvatarLehimciUsta Gültekin
    Katılımcı

@kerem_m yazdı:
    “Cr2032 anakart pili nasıl değiştirilir market pili uyar mı”

Hocam anakartların o 30 yıllık emektar hafıza bekçisine hoş geldin usta! Bilgisayarın her sabah sana hafıza kaybı yaşamasının sebebi tam olarak 30 TL’lik o yuvarlak pilin bitmesidir!

Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Olayı adım çözelim: O Pil Ne İşe Yarar?

(CR2032 Gerçeği): Bilgisayarın prizden fişini çektiğinde (veya şalteri kapattığında) kasada elektrik sıfırlanır. Ancak anakartın içindeki RTC (Real Time Clock.

Gerçek Zamanlı Saat) çipi ve BIOS’un kullanıcı ayarlarını tutan uçucu CMOS SRAM belleği çalışmaya devam etmek zorundadır! İşte o anakartın ortasındaki 3 Volt’luk CR2032 lityum düğme pil, bilgisayar fişte değilken o minik saate ve belleğe mikroskobik elektrik sağlayarak ayarları canlı tutar!

Pil Bitince Ne Olur? (Hafıza Kaybı): Pilin ömrü genelde 3-5 yıldır.

Voltajı 3.0V’tan 2.5V’un altına düştüğü an:. Bilgisayarın fişini prizden çektiğin saniye anakart her şeyi unutur!.

Sen her açtığında ekranda: “CMOS Battery Failure”, “CMOS Checksum Error” veya “Press F1 to Run Setup” uyarısı çıkar!. XMP / EXPO profilin kapanır, RAM’lerin en düşük 4800 veya 2133 MHz hızına döner!.

Özel fan eğrilerin silinir, fanlar son hızda bağırır!.

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    📍 İzmir (Bornova)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    #61838 Yanıtla
    User Avatarnvme_heatsink
    Katılımcı

Hocam ben her sabah BIOS ekranında F1’e basıp tarih girmekten bıkmıştım, anakart arızalandı diye tamirciye götürecektim. Forumda saat pili bitmiş dediler, marketten 25 liraya CR2032 pil aldım taktım.

Ne ayarlar sıfırlandı ne saat geri kaldı, dünya varmış meğer 25 liralık bir pilmiş bütün dert.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 Gaziantep (Şahinbey)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    #61845 Yanıtla
    User AvatarKerem M.
    Katılımcı

Söylediğiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiğiniz şekilde hallettim.

Konuyu açtığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 İstanbul (Maltepe)
    "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    #61861 Yanıtla
    User AvatarOrhan Gültekin
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    📍 İzmir (Buca)
    "Öğrenci işi F/P canavarı."
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Cr2032 anakart pili nasıl değiştirilir market pili uyar mı konusundaki #61838 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini