crystaldiskinfo da ssd kırmızı 85 derece yazıyor termal pad jelatini

Ana sayfa › Forumlar › Teknik Destek & Arıza Teşhisi › Mavi Ekran (BSOD) & Minidump Analizi › crystaldiskinfo da ssd kırmızı 85 derece yazıyor termal pad jelatini

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #54765 Yanıtla
    Onur99
    Katılımcı

ssd boştayken bile 68 derece oyun açınca 85 i geçiyo thermal throttling ne demek

#54776 Yanıtla
    Kadir98
    Katılımcı

Yaşadığın problem, sistem toplayanların %80’inin en az bir kere yaptığı klasik bir montaj hatasıdır: Anakart M.2 soğutucu bloğunun fabrikasyon şeffaf/mavi koruyucu jelatinini sökmemek. Bu durumun fiziksel ve teknik mekanizması şöyledir: 1. Termal İletkenlik vs Naylon Bariyer: Anakart üreticileri (Asus, MSI, Gigabyte vb.) M.2 soğutucu bloğunun altına önceden mavi veya şeffaf bir termal pad yapıştırır ve bu pad kurumasın veya toz tutmasın diye üzerine çok ince bir polietilen jelatin çeker (‘Please remove before use’ yazar). Eğer o jelatini soymadan soğutucuyu SSD’nin üstüne vidalarsan, o incecik naylon tabakası mükemmel bir ısı yalıtkanı (termal bariyer) haline gelir. Soğutucu metal blok buz gibi kalırken, SSD kontrolcüsünün ürettiği ısı blok yerine çipin içine hapsolur. 2. Termal Boğulma (Thermal Throttling): Gen4/Gen5 NVMe SSD’lerin bellek kontrolcüleri (Phison E18, Samsung Elpis vb.) çok yüksek güç çeker. Kontrolcü sıcaklığı kritik eşik olan 75°C – 80°C seviyesine ulaştığında, SSD yanmamak ve veriyi bozmamak için acil frekans kısma moduna geçer. NAND kanallarını kapatır ve yazma hızını saniyeler içinde 7000 MB/s’den 100-150 MB/s SATA I hızlarına düşürür. Bu esnada Windows I/O kuyruğu kilitlendiği için sistemde saniyelik donmalar oluşur. 3. Çözüm: – Bilgisayarı kapatıp fişini çekin. – Anakart M.2 soğutucu bloğunun vidalarını dikkatlice sökün. – Bloğun altındaki termal padi kontrol edin; üzerindeki şeffaf veya mavi çekme tırnaklı naylon jelatini tırnağınızla soyup atın. – Soğutucu bloğu SSD üzerine eşit baskı uygulayacak şekilde yeniden vidalayın. Sıcaklığın anında boştayken 38-42°C, yük altında ise maksimum 55-60°C’ye gerilediğini ve hız çöküşünün tamamen bittiğini göreceksiniz.

#54838 Yanıtla
    Mining Gormedi3
    Katılımcı

@onur99 dedi ki:<br>”crystaldiskinfo da ssd kırmızı 85 derece yazıyor termal pad jelatini”

hocam birebir aynısını yaıadım sıfır sistem topladım 980 pro ssd aldım steam’den oyun yüklerken pc kilitleniyordu resmen mouse donuyordu. crystaldiskinfo’da ssd 86 derece gösteriyordu fabrikasyon bozuk bu disk diye az kalsın garantiye yolluyordum. foruma yazdım usta biri ‘soğutucunun altındaki jelatini söktün mü’ dedi. bi açtım kasayı soğutucu bloıun altındaki mavi bant aynen duruyor jelatin ?sınmaktan hafif eriyip yapım??. cımbızla jelatini soydum geri taktım 86 derece olan alet 48 dereceyi geçmez oldu hızlar fırladı. hemen sök bak kesin unutmuısundur.

ı Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemi?) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    ı "?kinci el alırken 15 dk FurMark ?art."
    ı Muıla (Bodrum)
    #54956 Yanıtla
    Onur99
    Katılımcı

Eıer SSD’nin kendi üzerinde üretici garantisini gösteren metalik/bakır alaımlı ince etiket varsa onu sakın soymayın; o etiket ?sı daıtımına yardımcı olur. Sökülecek tek ?ey anakartın kalın alüminyum soğutucu bloıunun termal padindeki ince naylon jelatindir.

#55149 Yanıtla
    Caglar1905
    Katılımcı

Eıer SSD’nin kendi üzerinde üretici garantisini gösteren metalik/bakır alaımlı ince etiket varsa onu sakın soymayın; o etiket ?sı daıtımına yardımcı olur. Sökülecek tek ?ey anakartın kalın alüminyum soğutucu bloıunun termal padindeki ince naylon jelatindir.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: crystaldiskinfo da ssd kırmızı 85 derece yazıyor termal pad jelatini konusundaki #54956 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini