crystaldiskinfo tbw çok hızlı artıyor

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57228 Yanıtla
    AcidBurn
    Katılımcı

ssd tbw nedir yazma çarpanı waf neden yükselir arka plan disk yazmaları nasıl durdurulur

#57244 Yanıtla
    VedatY
    Katılımcı

Reis panik yapma ama şüphen son derece haklı! Sen bilgisayarda büyük dosyalar indirip silmesen bile modern işletim sistemleri ve arka plan uygulamaları SSD’nin canına okuyan ‘Gizli Mikro Yazma Döngüleri’ üretir.

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Üstelik SSD kontrolcülerinde WAF (Write Amplification Factor / Yazma Büyütme Çarpanı) vardır; işletim sistemi 4 KB’lık küçük bir veri yazsa bile SSD blok tabanlı çalıştığı için bazen arkada 32 KB veya 64 KB’lık bir NAND bloğunu silip baştan yazar; yani diske yazılan veri katlanarak artar!

Kral SSD’ne gizlice terabaytlarca veri yazan en büyük 3 suçlu şunlardır: Spotify Masaüstü Uygulaması: Yıllardır bilinen bir skandaldır; Spotify dinlediğin şarkıları ve hatta duraklatılan parçaları arka planda yerel önbellek dosyasına (AppData/Local/Spotify/Storage) sürekli yazar ve siler; günde tek başına 30-50 GB yazabilir! Tarayıcı Disk Önbelleği (Chrome/Edge): YouTube’da 4K 60 FPS video izlerken tarayıcı videonun gigabaytlarca tampon verisini RAM yerine doğrudan C diskindeki önbelleğe yazar.

NVIDIA ShadowPlay / Discord Arka Plan Kaydı: Açık bıraktıysan son 5 dakikayı sürekli geçici dosyaya yazar.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:33’te (How to use CrystalDiskMark to test SSD and HDD performance, focusing on) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=2w2QHVyUHrI&t=33s

#57255 Yanıtla
    liquid_metal_mod
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, PowerShell komutunu yönetici olarak çalıştırdım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#57267 Yanıtla
    AcidBurn
    Katılımcı

Önerdiğiniz SMART testini ve firmware güncellemesini yaptım hocam, takılma sorunu tamamen çözüldü. Yardımlarınız için sağ olun.

#57274 Yanıtla
    Takas Yok
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: crystaldiskinfo tbw çok hızlı artıyor konusundaki #57274 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini