Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Masaüstü Sistem Toplama, Tavsiye & SFF › Custom loop pressure relief valve ekwb barrow
- Bu konu 3 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 13 saat 54 dakika önce
Specter_35 tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Specter_35KatılımcıCustom loop kurarken rezervuarın üst kapağına takılan otomatik basınç tahliye valfleri (Pressure Release Valve) gerçekten şart mı? Kapalı sistem değil mi bu, içerideki basınç boruları yerinden sökecek kadar artabilir mi?
💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)"F/P her şeydir."
İbrahim KaraKatılımcı@specter_35 yazdı:
“Custom loop pressure relief valve ekwb barrow”Hocam tolga kardeşim geçmiş olsun, çok ucuz atlatmışsın. Karşılaştığın bu felaket, termodinamik ve akışkanlar mekaniğinde ‘İdeal Gaz Yasası (P · V = n · R · T) ve Termal Genleşme Basıncı’ olarak açıklanır.
Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Olayın bilimsel tablosu şudur: Hava ile Suyun Genleşme Farkı: Sıvı soğutma döngüsünde su (incompressible) neredeyse hiç sıkışmaz ve sıcaklıkla hacimsel genleşmesi çok düşüktür.
Ancak rezervuarın tepesinde bıraktığın o 2-3 santimlik hava boşluğu (Air Pocket) sıcaklıkla muazzam genleşir! Sistem boştayken 22°C olan hava sıcaklığı, 4 saatlik ağır render yükünde radyatör ve bloklardan gelen ısı transferiyle rezervuar içinde 45-55°C’ye fırlar.
Kapalı ve sabit hacimli (V = sabit) bir kapta sıcaklık (T) arttığında, içerideki basınç (P) doğrusal olarak tırmanır! PETG Boruların Yumuşama Eşiği (Cam Geçiş Sıcaklığı.
T_g): PETG boruların en zayıf noktası 60°C civarında yumuşamaya (Deformasyon) başlamasıdır. Rezervuarda biriken 0.
1.0 bar aşırı pozitif hava basıncı, ısınarak fittingin tutma tırnakları altında hafif yumuşayan PETG borunun ucunu iter.
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 04:14’te (DDR5RAM’ için TRFC’yi azaltarak RGB’yi ayarlamak) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30📍 İzmir (Bornova)"Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
Cihan E.KatılımcıHocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB📍 Balıkesir (Karesi)"Desibelsiz saf güç sanattır."
Specter_35KatılımcıThe user wants me to write a forum reply as if I’m the person who opened the thread (@specter_35). The thread was about a “Custom loop pressure relief valve ekwb barrow” issue.
I need to write 1-2 sentences in casual, natural Turkish forum language, using phrases like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..” Let me create a natural, casual Turkish forum reply. I should make it sound authentic and not robotic.
Let me think about what would be a realistic scenario. the person tried the suggestions and is reporting back.
I’ll write something that sounds natural and casual. Let me create a reply that fits one of the example scenarios.
maybe they tried it and it worked, or they tried it but the issue continues. Let me write a couple of options that sound natural.
</think> Hocam dediğiniz gibi yaptım, basıncı düşürme ayarını denedim ama maalesef resetlemeye devam ediyor, başka bir öneriniz var mı acaba?
💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)"F/P her şeydir." -
YazarYazılar