Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › custom loop reservoir pressure build up leak
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 17 saat 49 dakika önce
aida64 tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
HellfireKatılımcıArkadaşlar başıma gelen felaketi anlatayım, ders olsun ve nedenini çözmeme yardım edin. RTX 4090 ve i9-14900K için sıfırdan PETG sert borulu (Hard Tubing) custom sıvı soğutma topladım. Sistem 2 gün mükemmel çalıştı, sızdırmazlık testini hava pompasıyla yapmıştım. Dün gece 4 saat aralıksız rendering aldım; su sıcaklığı muhtemelen 45-50°C civarına çıktı. Bir anda ‘ÇOT’ diye bir ses geldi; rezervuarın üst çıkışındaki PETG boru fitingden yerinden fırladı ve fışkıran soğutma sıvısı anakartın ve ekran kartının üstüne aktı! Bereket kart hemen kısa devre korumasına geçti de yangın çıkmadı. Boru fittinge tam oturmuştu, o-ringler sağlamdı. Bu boru basınçtan nasıl kendi kendine fırlayabilirı
💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB💬 "F/P her şeydir."📍 Adana (Çukurova)
Hellfire__trKatılımcı@hellfire yazdı:
“custom loop reservoir pressure build up leak”Hocam tolga kardeşim geçmiş olsun, çok ucuz atlatmışsın. Karşılaştığın bu felaket, termodinamik ve akışkanlar mekaniğinde ‘İdeal Gaz Yasası (P · V = n · R · T) ve Termal Genleşme Basıncı’ olarak açıklanır.
Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Olayın bilimsel tablosu şudur: Hava ile Suyun Genleşme Farkı: Sıvı soğutma döngüsünde su (incompressible) neredeyse hiç sıkışmaz ve sıcaklıkla hacimsel genleşmesi çok düşüktür.
Ancak rezervuarın tepesinde bıraktığın o 2-3 santimlik hava boşluğu (Air Pocket) sıcaklıkla muazzam genleşir! Sistem boştayken 22°C olan hava sıcaklığı, 4 saatlik ağır render yükünde radyatör ve bloklardan gelen ısı transferiyle rezervuar içinde 45-55°C’ye fırlar.
Kapalı ve sabit hacimli (V = sabit) bir kapta sıcaklık (T) arttığında, içerideki basınç (P) doğrusal olarak tırmanır! PETG Boruların Yumuşama Eşiği (Cam Geçiş Sıcaklığı.
T_g): PETG boruların en zayıf noktası 60°C civarında yumuşamaya (Deformasyon) başlamasıdır. Rezervuarda biriken 0.
1.0 bar aşırı pozitif hava basıncı, ısınarak fittingin tutma tırnakları altında hafif yumuşayan PETG borunun ucunu iter.
[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_3328c903874a-2-1024×576.jpg[/img]
(Referans: Soğutucu tabanındaki şeffaf koruma jelatini uyarısı)💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB💬 "F/P her şeydir."📍 İzmir (Karşıyaka)
sleeper_pc_trKatılımcı@hellfire yazdı:
“custom loop reservoir pressure build up leak”Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04💬 "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."📍 Bursa (Nilüfer)
HellfireKatılımcıHocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiğiniz noktadan kaynaklanıyormuş. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, şu an sistem saat gibi çalışıyor. Hepinize ayrı çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB💬 "F/P her şeydir."📍 Adana (Çukurova)
NightfallKatılımcı@hellfire yazdı:
“custom loop reservoir pressure build up leak”Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Keyifle kullanman dileğiyle.
💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe💬 "Stok fanla yola devam."📍 Kayseri (Kocasinan)
aida64KatılımcıSorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.
💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04💬 "ZFS pool scrub: 0 errors."📍 Bursa (Nilüfer) -
YazarYazılar