Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Custom sıvı soğutma galvanik korozyon bakır alüminyum, alüminyum radyatör
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 1 gün 9 saat önce
Samet93 tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Taner03KatılımcıSelamlar arkadaşlar, ucuza custom sıvı soğutma toplamak istedim. AliExpress’ten ucuz sıfır bir alüminyum araba/PC radyatörü aldım, işlemci için de ikinci el saf bakır kaliteli bir blok bulup taktım. İçine de saf su ve mavi renklendirici koydum. Sistem ilk 2 ay harika çalıştı ama geçen gün pompanın debisi düştü, hortumların içi gri çamur gibi doldu. Bloğu söktüm, bakır pırıl pırıl duruyor ama radyatörün içinden beyaz tozlar ve delikler çıkıyor, resmen metal pul pul dökülmüş! Nerede hata yaptım?
💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB💬 "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."📍 İstanbul (Üsküdar)
Enes99KatılımcıDostum sıvı soğutma dünyasında işlenen ‘1 numaralı ölümcül günahı’ işlemişsin: Bakır ile Alüminyumu aynı sıvı döngüsünde bir araya getirerek kendi kasanın içinde bir elektrokimyasal pil (Galvanik Hücre) kurmuşsun! Kimya ve malzeme mühendisliği kurallarını tane anlatalım: Elektrot Potansiyeli Farkı: Metallerin elektrokimyasal serisinde Saf Bakır katottur (E° = +0.34\tV), Saf Alüminyum ise son derece reaktif bir anottur (E° = -1.66\tV).
Steve’in (Gamers Nexus) ‘Stop Doing It Wrong’ laboratuvar testinde fizik kurallarıyla açıkladığı gibi kapalı devre sıvı soğutmalardaki hava daima en tepe noktaya toplanır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bu iki metal aynı iletken sıvı (elektrolit) içinde bir araya geldiğinde aralarında tam 2.00 Volt’luk devasa bir elektriksel potansiyel farkı oluşur!
Alüminyum Nasıl Eriyorı: Bakır asil metal olduğu için hiçbir zarar görmez; ancak alüminyum elektron kaybederek sıvı içinde iyonlarına ayrışır (Al \rightarrow Al^{3+} + 3e^-). Alüminyum radyatörün iç yüzeyi resmen asitte erir gibi pul dökülmeye, delinmeye başlar.
Oluşan o alüminyum oksit çamuru ve kireç benzeri beyaz parçacıklar bakır bloğun mikronluk kanallarını tıkar, pompayı kilitler ve en sonunda radyatör mikroskobik deliklerden su kaçırarak ekran kartını ve anakartını yakar!
[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_3328c903874a-2-1024×576.jpg[/img]
(Referans: Soğutucu tabanındaki şeffaf koruma jelatini uyarısı)💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD💬 "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."📍 Bursa (Osmangazi)
Osman61Katılımcı@taner03 yazdı:
“Custom sıvı soğutma galvanik korozyon bakır alüminyum, alüminyum radyatör”Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD💬 "FPS yerlerdeyse hayat zor."📍 Ankara (Etimesgut)
Taner03KatılımcıDediğiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediğiniz gibi olduğunu gördüm.
Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok sağ olun.
💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB💬 "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."📍 İstanbul (Üsküdar)
Onur007Katılımcı@taner03 yazdı:
“Custom sıvı soğutma galvanik korozyon bakır alüminyum, alüminyum radyatör”Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.
💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB💬 "Stok fanla yola devam."📍 Sakarya (Serdivan)
Samet93KatılımcıAynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diğer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless💬 "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."📍 Gaziantep (Şahinbey) -
YazarYazılar