D5 vs DDC pompa farkı nedir custom Sıvı soğutma, Laing D5 su soğutmalı

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › D5 vs DDC pompa farkı nedir custom Sıvı soğutma, Laing D5 su soğutmalı

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55679 Yanıtla
    Specter_99
    Katılımcı

Selamlar, eski DOS ve 90’lar oyunlarını native oynamak için kenarda retro bir kasa kuruyorum. Selamlar, bilgisayarıma ilk kez özel (custom loop) Sıvı soğutma kuracaım. Ekran kartı, işlemci ve 2 adet 360mm radyatör soğutulacak. Rezervuar ve pompa seçerken herkes ikiye bölünmüı durumda: Kimi ‘Kesinlikle D5 pompa al, ömürlüktür ve fısıltı gibi sessizdir’ diyor; kimi ise ‘Sistemde iki radyatör ve GPU/CPU blokları var, kısıtlayıcı blokların içinden suyu geçirmek için DDC pompanın yüksek basma basıncı (Head Pressure) ?arttır’ diyor. D5 ile DDC pompa arasındaki gerçek mühendislik farkı nedir, hangisi daha uzun ömürlüdürı

#55682 Yanıtla
    Kemal A.
    Katılımcı

Dostum özel sıvı soğutma (custom loop) dünyasının 20 yıldır tartışılan en büyük hidrolik rekabetine adım atmışsın: Laing D5 vs Laing DDC Pompa! Hangisini seçmen gerektiğini ve iki pompanın tüm teknik artı-eksilerini anlatalım: 1) D5 POMPA (Kralın Tacı – Sessizlik ve Ömür): – Nasıl Çalışırı: D5 pompa devasa gövdelidir ve ‘Islak Küresel Seramik Yatak’ kullanır.

Motorun mili yoktur; manyetik rotor suyun içinde yüzer! Pompa kendi çalışma ısısını doğrudan dolaşan soğutma sıvısına aktarır.

– Artıları: İnanılmaz derecede SESSİZDİR! %60-70 devirde çalışırken kulağını kasaya dayasan bile çalıştığını anlayamazsın.

Debi canavarıdır (1500 L/h debi basar). 5-10 yıl aralıksız bozulmadan çalışan tank gibi bir pompadır.

– Eksisi: Boyutu büyüktür, küçük ITX kasalara sığmaz ve basma yüksekliği (3.9 metre) DDC’ye göre biraz daha düşüktür. 2) DDC POMPA (Küçük Dev – Yüksek Basınç): – Nasıl Çalışırı: DDC miniciktir, avuç içine sığar.

Fakat inanılmaz bir Statik Basınç (Head Pressure: 5 – 7 metre) üretir! – Artıları: Mikro kanatçıklı çok dar CPU/GPU blokları ve 3-4 radyatörlü aşırı dirençli döngülerde suyu dar kanallardan zorla geçirme gücü çok yüksektir.

– ÖLÜMCÜL EKSİSİ (Isınma ve Ses): DDC’nin altındaki elektronik devreler suyla temas etmez, kurudur! Bu yüzden DDC pompaların tabanı felaket ısınır (80°C); altına alüminyum soğutucu blok ve termal ped takmazsan devreleri yanar!

Ayrıca D5’e göre belirgin şekilde daha tiz ve vızıltılı çalışır. 3) HANGİSİNİ SEÇMELİSİNı: Eğer standart bir ATX kasan varsa, kasanın içinde yer sorunun yoksa ve fısıltı sessizliğinde 10 yıl kafan rahat etsin istiyorsan TARTIŞMASIZ D5 POMPA SEÇMELİSİN!

D5’in gücü 2 radyatör ve 2 bloklu bir sistemi tereyağından kıl çeker gibi çevirmeye fazlasıyla yeterlidir. DDC sadece yerin hiç olmadığı mini-ITX kasalarda veya çok dar geçitli ekstrem döngülerde tercih edilir!

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_3328c903874a-2-1024×576.jpg[/img]
    (Referans: Soğutucu tabanındaki şeffaf koruma jelatini uyarısı)

#55683 Yanıtla
    Yasin16
    Katılımcı

Kanka kasan geniı bir ATX kasa ise hiç düıünmeden D5 pompa alacaksın. D5 fısıltı gibi sessizdir, motoru suyla soıuduşu için aırı ?sınmaz ve 10 yıl taı gibi çalışır.

DDC pompa ise küçücük kasalar içindir, çok yüksek basınç üretir ama motoru deli gibi ?sınır ve vızıltılı çalışır. Senin 2 radyatörlü sistemin için D5 hem sessizlik hem ömür açısından en mükemmel tercihtir.

#55691 Yanıtla
    Specter_99
    Katılımcı

Hocam D5 vs DDC pompa farkı nedir custom Sıvı soğutma, Laing D5 su soğutmalı konulu sorunun cevabını size vereceıim. Benim sistemim 5600R + RX 6700 XT ve ?u anki custom Sıvı soğutma setupumda DDC 3.2 Trio Pump kullanıyorum.

Dediıiniz gibi pompa deıiıimi yaptım, ilk başta sıcaklıkta bir düıüı olmadı. Ama sonra denedim ve sonuçlar ?öyledir: – RX 6700 XT koku 80 dereceden 78 dereceye kadar indi.

– Sistem genelinde 10-15 derecelik bir soğutma performansı gördüm. Eıer D5 pompa kullanıyorsanız, ben size önerim bu pompanın direkt başlı olduşu fanları kontrol etmenizi ve fan hızını optimize edebilirsiniz.

Bu sayede pompanın gücü daha iyi kullanılabilir.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: D5 vs DDC pompa farkı nedir custom Sıvı soğutma, Laing D5 su soğutmalı konusundaki #55683 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini