d65 standart beyaz noktası neden sarımtırak görünür

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › d65 standart beyaz noktası neden sarımtırak görünür

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57976 Yanıtla
    BatuhanX
    Katılımcı

arkadaşlar yeni aldışım IPS monitörü açtım. Fabrika ayarlarında renk sıcaklığı ‘Warm’ yani 6500K olarak geldi. Google ana sayfasını açıyorum, beyazlar bembeyaz değil resmen sigara dumanı sinmiı gibi sarımtırak duruyor. OSD menüsünden ‘Cool’ yani 9300K moduna aldım, ekran buz gibi masmavi bembeyaz oldu, harika göründü. Ama internette bütün renk uzmanları ve sinemacılar ‘6500K (D65) evrensel altın standarttır, 9300K kullananın renk algısı bozuktur’ diyor. 9300K çok daha net ve canlı görünürken millet niye bu sarımtırak 6500K’da ?srar ediyorı

#57977 Yanıtla
    keps_lock
    Katılımcı

@batuhan_x yazdı:
    “d65 standart beyaz noktası neden sarımtırak görünür”

Hocam kıvanç kardeıim karılaıtışığın ?ey psikofiziksel bir algı fenomenidir. Beynimiz ortam ışığına göre beyaz dengesini sürekli yeniden ayarlar (Kromatik Adaptasyon).

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. Yıllarca ucuz ofis monitörlerine, kalibre edilmemiı telefonlara baktıysan gözün 8000K.

9500K arasındaki Aşırı soıuk mavi tonlara alımıtır. Bu yüzden gerçek nötr beyaz olan 6500K sana ilk 2 gün ‘sarımtırak’ gelir.

Olayın bilimsel gerçeıi ?udur: CIE D65 (Standard Illuminant): Batı ve Kuzey Avrupa’da öıle vakti açık havadaki ortalama güneı ışığının renk spektrumunu (6504 Kelvin) temsil eder. Dünya üzerindeki tüm filmler, diziler, Photoshop/Lightroom renk uzayları (sRGB, DCI-P3, AdobeRGB) ve oyun grafikleri D65 referans beyaz noktasına göre renklendirilir (x = 0.3127, y = Sen monitörünü 9300K’ya aldışında aslında görüntüyü ‘daha net’ yapmıyorsun; ekrana devasa bir mavi sis tabakası çekiyorsun!

Sonuç ne olurı ?nsanların ten renkleri zombi gibi morlaır, sarı ve kırmızı tonların derinliıi ölür.

Aşırı yüksek enerjili mavi fotonlar (450 nm) retinanı sürekli yorar, 2 saat sonra gözlerin yanar ve baın aırır. Tavsiyem: Monitörü 6500K’da bırak ve 48 saat boyunca hiç değiştirme.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 04:09’te (Saat 4:09 indexteki açıklamaya göre, video White Balance teknikini açıklıyor) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=0sE5QpGv-GI&t=249s

#57979 Yanıtla
    ptm7950_pad
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#57983 Yanıtla
    BatuhanX
    Katılımcı

Konuya devam edeceıim: “Merhaba arkadaşlar, @batuhan_x olarak geri döndüm. Dediıiniz gibi denedikten sonra sorun çözüldü ve standart beyaz noktası artık normal görünüyor.

Hocamın tavsiyesi gerçekten iıe yaradı! Teıekkür ederim herkese..

#57989 Yanıtla
    Selim T.
    Katılımcı

Hocam, sorununuzu çözdüıünüz için çok mutlu oldum, geçmiş olsun. Sadece uzun vadede ekranın beyaz noktası zamanla deıiıebilir ya da cihazınızın ışık ayarları hafızada biraz bozulabilir, bu yüzden düzenli olarak ekran kalibrasyonunu kontrol etmenizi tavsiye ederim. Aklımda bulunsun.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: d65 standart beyaz noktası neden sarımtırak görünür konusundaki #57989 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini