Ddr5 command rate 1t yapınca sistem çöktü

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › Ddr5 command rate 1t yapınca sistem çöktü

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #61226 Yanıtla
    User AvatarTolga A.
    Katılımcı

ryzen sistemde CL15 ram aldım ama bios’ta CL16 görünüyor elle 15 yapıyorum kaydedip çıkıyorum yine 16 oluyor bu gear down mode yüzünden mi

💻 Sistem: Ryzen 9 7950X | Proxmox VE | 128GB DDR5 ECC | 4x 2TB NVMe ZFS RAID10 | Intel X520 10GbE
    📍 Adana (Çukurova)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    #61231 Yanıtla
    User AvatarZiya Taş
    Katılımcı

@tolga_a yazdı:
    “Ddr5 command rate 1t yapınca sistem çöktü”

Hocam olay bellek kontrolcüsünün (IMC) emirleri ne kadar hızlı verdiğidir usta, bak sırasıyla mantığı çöz: 1T (Command Rate : Komut ve adres sinyali tek bir saat döngüsünde (1 clock cycle) gönderilir. En düşük gecikmeyi (AIDA64’te 1-2 ns düşüş) ve en yüksek performansı verir.

Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. ANCAK yüksek frekanslarda (DDR4 3600+ veya DDR5 6000+) sinyal o kadar hızlı akar ki bellek kontrolcüsü sinyali yakalayamaz ve mavi ekran verir.

2T (Command Rate : Sinyal hatta iki saat döngüsü boyunca tutulur. Stabilite tavan yapar ama gecikme bir miktar artar.

Özellikle 4 slot RAM takılı sistemlerde 1T çalıştırmak imkansıza yakındır, mecburen 2T kullanılır. GDM (Gear Down Mode.

AMD’nin Sihri): AMD mühendisleri 1T ile 2T arasında muazzam bir köprü kurdu. GDM açıldığında; veri hatları tam 1T hızında çalışırken, sadece komut ve adres hatları 2T hızında örneklenir.

Yani 1T’nin hızını alırken 2T’nin kaya gibi kararlılığına ulaşırsın! Tek Kusuru: Çift Sayı Kuralı!

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    📍 Adana (Çukurova)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #61236 Yanıtla
    User AvatarRifatY
    Katılımcı

Hocam RAM’leri 1T yaptım diye 3 gün boyunca Warzone ortasında masaüstüne attı durdu. BIOS’tan Gear Down Mode’u ‘Enabled’ yaptım, gecikmede neredeyse sıfır fark oldu ama tüm çökmeler anında bıçak gibi kesildi.

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 İstanbul (Üsküdar)
    "F/P her şeydir."
    #61281 Yanıtla
    User AvatarBoran_06
    Katılımcı

Zımpara gibi pürüzlü PBT plastiğini parmaklarına sürttükçe kendini elit hissedenler.

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 Gaziantep (Şahinbey)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Ddr5 command rate 1t yapınca sistem çöktü konusundaki #61231 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini