ddr5 command rate cr1 cr2 farkı gecikme ns

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › ddr5 command rate cr1 cr2 farkı gecikme ns

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57391 Yanıtla
    Nightfall
    Katılımcı

Selamlar, bellek kontrolcüsünün (IMC) bellek modüllerine komut ve adres (Command/Address bus) sinyallerini gönderme frekansını belirleyen Command Rate (CR) ve AMD platformunun vazgeçilmezi Gear Down Mode hakkında kararlılık analizi sunuyorum. 1T’nin sinyal kalitesine etkisi ve GDM’in 1.5T hibrit çalıma mantışığını detaylandırıyorum.

#57393 Yanıtla
    Paladin_7
    Katılımcı

Hocam command Rate (CR), bellek kontrolcüsünün çip seçim ve adres satırlarını (CS/Address bus) DRAM çiplerine kaç saat vuruşu (clock cycle) boyunca kararlı tutacaını belirler. 1T: Komut sadece 1 saat vuruşu boyunca hatta tutulur.

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiıi üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. Bu, bellek gecikmesini (AIDA64 Memory Latency) yaklaık 1.

2.5 ns düıürerek en agresif performansı sağlar. Ancak sinyal yollarındaki kapasitans ve parazitler yüzünden yüksek frekanslarda (özellikle DDR5 6000+ MHz) bellek kontrolcüsünün komutu okuyamamasına (CRC/Parity hatas?) ve mavi ekrana yol açar.

2T: Komut 2 saat vuruşu boyunca hatta tutulur. Sinyal penceresi iki katına çıktığı için kararlılık mükemmeldir ancak gecikme cezası oluıur.

Gear Down Mode (GDM): AMD AM4 ve AM5’te varsayılan olarak devrededir. GDM, komut ve adres hatlarını bellek saat hızının yarısında çalıştıran akıllı bir 1.5T ara moddur; CS (Chip Select) sinyalini 1T hızında tutarken adres hatlarını 2T gibi sürer.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 00:00:00’te (Video başlangıcı ve anahtar kelimeleri açıklamas?) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=4fN6bgGJseU

#57401 Yanıtla
    Gokhan98
    Katılımcı

@nightfall yazdı:
    “ddr5 command rate cr1 cr2 farkı gecikme ns”

Hocam çok saı olun, RAM etiketindeki seri numarasını kontrol edip zamanlamaları ayarladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#57409 Yanıtla
    Nightfall
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

#57415 Yanıtla
    EmreY
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

#57426 Yanıtla
    direct_die
    Katılımcı

@nightfall yazdı:
    “ddr5 command rate cr1 cr2 farkı gecikme ns”

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diıer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: ddr5 command rate cr1 cr2 farkı gecikme ns konusundaki #57409 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini