Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Ddr5 expo profilinde voltaj ayarları manuel sabitleme
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 1 saat 21 dakika önce
ErkanM tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Gunslinger_99KatılımcıJEDEC DDR5 güç dağıtım mimarisinde (JESD79-5C) yerel PMIC tarafından üretilen DRAM VDD (Çekirdek Dizi Gücü), DRAM VDDQ (G/Ç Veri Yolu Sinyalizasyon Gücü) ve VPP (Wordline Pompalama Gerilimi: 1.8V) arasındaki potansiyel fark sınırları (Delta V) ve sinyal gürültü marjı (Noise Margin) analizi nasıldır?
💻 Sistem: Ryzen 9 7950X | Proxmox VE | 128GB DDR5 ECC | 4x 2TB NVMe ZFS RAID10 | Intel X520 10GbE📍 Mersin (Mezitli)"Uptime: 450 days, 12 hours."
CH341A_UstasiKatılımcı@gunslinger_99 yazdı:
“Ddr5 expo profilinde voltaj ayarları manuel sabitleme”Hocam selamlar. Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar.
Bak bu durum çok tipik bir hadisedir. DRADDR4’te tek bir DRAM voltajı bulunurken, DDR5 mimarisinde DIMM üzerine entegre edilen PMIC entegresi üç bağımsız gerilim rayı üretir: VDD (1.1-1.4\tV): DRAM hücre dizisini besleyen ana güç rayıdır; VDDQ (1.1-1.4\tV): Veri yolu DQ pinlerinin sürücü tamponlarını (I/O buffers) besleyen sinyal gerilimidir; VPP (1.80\tV): Hücre kelime hattı (wordline) erişim transistörlerini tetiklemek için gereken yüksek pompalama voltajıdır.
Birçok acemi kullanıcı kararlılığı artırmak için VDD’yi 1.40\tV’a fırlatırken, VDDQ’yu anakartın insafına (örneğin 1.25\tV) bırakır. VDD ile VDDQ arasındaki voltaj farkı (Δ V = VDD.
VDDQ > 100-150\t mV) açıldığında, hücre içi sinyal seviyesi ile G/Ç çıkış tamponları arasında seviye kaydırma (level shifter) gürültüsü ve empedans uyumsuzluğu başlar; bu da veri gözünü (eye diagram) daraltarak TestMem5’te rastgele CRC hatalarına yol açar.
💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB📍 Erzurum (Yakutiye)"60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
Çağrı ÖzdemirKatılımcıHocam çok sağ olun, BIOS’tan voltaj ve profil ayarlarını dediğiniz gibi güncelledim. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS📍 İzmir (Konak)"Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
Gunslinger_99KatılımcıHocam jumper ve voltaj ayarını tavsiye ettiğiniz şekilde yapılandırdım. Anakart DOS altında ve testlerde gayet stabil açıldı, retro testler sorunsuz geçti. Çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Ryzen 9 7950X | Proxmox VE | 128GB DDR5 ECC | 4x 2TB NVMe ZFS RAID10 | Intel X520 10GbE📍 Mersin (Mezitli)"Uptime: 450 days, 12 hours."
Osman D.KatılımcıSorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.
💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB📍 Ankara (Çankaya)"B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
ErkanMKatılımcıSonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.
💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB📍 Diyarbakır (Kayapınar)"Kasa kapağını açtım hava alsın diye." -
YazarYazılar