DDR5 Gear 4 modu nedir gecikme cezası, Intel Gear 2 vs Gear 4 farkı DDR5,

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › İşlemciler (CPU) › DDR5 Gear 4 modu nedir gecikme cezası, Intel Gear 2 vs Gear 4 farkı DDR5,

2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Yazar
    Yazılar
  • #69398 Yanıtla
    User AvatarYavuz Aslan
    Katılımcı

Hocam DDR5’te Gear 1, Gear 2 ve Gear 4 ne anlama gelir? Gear 4’ün esprisi sadece sentetik rekor kırmak mıdır?

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 Ankara (Keçiören)
    "F/P her şeydir."
    #69402 Yanıtla
    User AvatarTuncay41
    Katılımcı

Dostum yüksek frekans pazarlamasının en büyük ‘göz boyama tuzağına’ adım atmışsın: DDR5 ‘Gear 4’ (1: Modu! Neden 8600 MHz RAM’in oyunlarda 7200 MHz bir RAM’den 25 FPS daha dayak yediğini saf matematik ve işlemci mimarisiyle izah edelim: İşlemcinin İçindeki Kontrolcünün Sınırı: Bir işlemcinin içindeki silikon bellek kontrolcüsü (IMC) sonsuz hızda dönemez.

Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Intel’in en tepe silikonlarında bile kontrolcünün fiziksel tavanı yaklaşık 2300 MHz arasındadır.

Gear 2 Neden Yetmedi?: DDR5-8600 MT/s bir belleğin veri yolu saat frekansı (MEMCLK) tam 4300 MHz’dir. Eğer sistem Gear 2 (1: modunda kalsaydı, işlemcinin kontrolcüsü 4300 / 2 = \mathbf{2150\t MHz} hızında dönmek zorunda kalacaktı.

Silikon bu frekansta kararsız kalıp mavi ekran verdiği için anakart BIOS’u sistemi açabilmek için otomatik olarak ‘Gear 4’ (1:. moduna geçti!

Kontrolcünün Hızı Dörde Bölündü: Gear 4’e geçtiğin anda bellek kontrolcüsü saat hızı 4300 / 4 = \mathbf{1075\t MHz} seviyesine çakıldı! Yani işlemcinin beynindeki o bellek kapısı, 15 yıl önceki DDR3 döneminin hızlarına geri döndü!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00’te (Video başlangıcı sırasında RAM modunu açıklamak) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    📍 Bursa (Nilüfer)
    "Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
Yanıtla: DDR5 Gear 4 modu nedir gecikme cezası, Intel Gear 2 vs Gear 4 farkı DDR5, konusundaki #69402 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet