Ddr5 on-die ecc nedir masaüstü ramler artık ecc mi

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › Ddr5 on-die ecc nedir masaüstü ramler artık ecc mi

• Bu konu 3 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 55 dakika önce User AvatarViper tarafından güncellenmiştir.
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #61764 Yanıtla
    User AvatarViper
    Katılımcı

Arkadaşlar DDR5 masaüstü belleklerdeki On-Die ECC özelliği bir pazarlama yalanı mı? DRAM yongası içindeki bit hatasını düzeltirken işlemciye giden verideki hatayı neden düzeltemiyor?

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    📍 Balıkesir (Karesi)
    "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    #61767 Yanıtla
    User AvatarRaptor_x
    Katılımcı

Hocam kral satıcı sana maalesef devasa bir pazarlama masalı anlatmış. DDR5’teki On-Die ECC (ODECC) ile sunuculardaki gerçek ECC (Sideband ECC) arasında dağlar kadar fark vardır.

Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Olayın özü şudur: DDR5’te üretim teknolojisi 10-14\,\tnm gibi akılalmaz derecede küçük silikon boyutlarına indiği için, DRAM hücresindeki kondansatörler o kadar küçüldü ki yonganın KENDİ İÇİNDE mikroskobik bit kayıpları ve voltaj sızıntıları yaşanmaya başladı.

JEDEC standardı ‘eğer yonganın içine minik bir hata düzeltme koymazsak bu DDR5 yongaları fabrikadan çalışır çıkamaz’ dedi. Yani On-Die ECC sistemi korumak için değil, üreticinin yonga üretim verimliliğini (yield rate) kurtarmak için kondu!

ODECC SADECE DRAM silikonunun kendi içindeki depolama hücrelerini tarar ve tek bitlik hataları düzeltir. Fakat veri o yongadan çıkıp anakartın bakır yollarından (PCB traces) geçerek işlemcinin bellek kontrolcüsüne (IMC) giderken yolda oluşan elektromanyetik parazitler, hız aşırtma hataları veya zamanlama çökmeleri ODECC’nin zerre umurunda değildir!

💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB
    📍 İstanbul (Üsküdar)
    "Öğrenci işi F/P canavarı."
    #61771 Yanıtla
    User Avatardual_bios_switch_tr
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, RAM etiketindeki seri numarasını kontrol edip zamanlamaları ayarladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router
    📍 Kocaeli (Gebze)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    #61774 Yanıtla
    User AvatarViper
    Katılımcı

Konu sahibine geri döneceğim: “Merhaba @viper, denedim ama pek bir şey değişmedi. Dediğiniz gibi DDR5 on-die ECC ayarı yaptım ama sıcaklık düşmedi.

Reset hataları hala devam ediyor. Farklı bir ayar veya yöntem var mı acaba?

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    📍 Balıkesir (Karesi)
    "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Ddr5 on-die ecc nedir masaüstü ramler artık ecc mi konusundaki #61774 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini