• Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 1 hafta önce Berke16 tarafından güncellenmiştir.
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56815 Yanıtla
    Kutay1903
    Katılımcı

tCKE zamanlaması performansı artırır mı, BIOS’ta otomatik değerde bırakılmalı mıdırı

#56823 Yanıtla
    Mehmet01
    Katılımcı

Hocam harika ve çok spesifik bir alt zamanlama arızası tespit etmişsin! tCKE (Clock Enable Minimum Pulse Width), anakart üzerindeki bellek kontrolcüsünün (IMC) RAM modülündeki CKE (Saat Etkinleştirme) pinini ‘LOW’ (Güç Tasarrufu / Power Down) veya ‘HIGH’ (Aktif çalışma) seviyesinde tutmak zorunda olduğu minimum saat döngüsü süresidir.

Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. RAM modülleri boştayken enerji tasarrufu yapmak için iç saat sinyallerini kapatır (Power Down modu).

Sen tCKE değerini fabrikasyon güvenli sınırların altına (örneğin 4-8 döngü gibi agresif bir değere) indirdiğinde; sistem oyundayken hiçbir sorun yaşamazsın çünkü bellekler sürekli tam yük altındadır ve uyku moduna hiç girmez! Ancak oyunu kapatıp masaüstünde bilgisayarı 5 dakika kendi haline bıraktığında; bellek kontrolcüsü güç tasarrufu moduna girip çıkarken CKE pininin sinyal voltajı henüz tam oturmadan yeni bir komut göndermeye çalışır (Clock Enable sinyali kaçar!).

Bellek yongaları komutu duyamaz, kontrolcü ile RAM arasındaki iletişim kopar ve sistem sıfır hata veya mavi ekran bile veremeden küt diye donar (Hardware Deadlock)!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Kısa Türkçe eylem açıklaması) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=dlYxmRcdLVw

#56827 Yanıtla
    Poyraz
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#56830 Yanıtla
    Kutay1903
    Katılımcı

Söylediıiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiıiniz ?ekilde hallettim.

Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

#56837 Yanıtla
    Berke16
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: ddr5 tcke ayarı nedir konusundaki #56823 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT