ddr5 trdrd sg ve trdrd dg nedir kaç olmalı

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › ddr5 trdrd sg ve trdrd dg nedir kaç olmalı

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57943 Yanıtla
    Nightcrawler_06
    Katılımcı

hocam DDR5 RAM zamanlamalarını manuel sıkılaıtırıyorum. BIOS’ta tRDRD_sg ve tRDRD_dg diye iki ayar var. ?kisini de 8 yaptım sistem açıldı ama Spider-Man oynarken ?ehirde aı atarken mikro takılmalar hissediyorum, bu iki ayarın mantığı nedirı

#57954 Yanıtla
    aio_pump
    Katılımcı

@nightcrawler_06 yazdı:
    “ddr5 trdrd_sg ve trdrd_dg nedir kaç olmalı”

Kardeşim DDR5 bellek mimarisinin kalbine hoş geldin! DDR4’te sadece 16 banka varken, DDR5’te tam 32 banka vardır ve bunlar 8 ayrı ‘Bank Grubu’na (Bank Group) bölünmüştür.

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bellek kontrolcüsü veri okurken iki senaryo yaşanır: Different Group (_dg): Okumak istediğin veri ‘Farklı bir Bank Grubu’ndaysa, bellek zarı dahili veri yollarını hiç beklemeden anında ana hatta aktarır.

Bu yüzden tRDRD_dg (Read-to-Read Different Group) değeri donanımsal olarak en dip değere, yani ‘4’ saat döngüsüne (clocks) kadar düşürülebilir ve kaya gibi stabil kalır! Same Group (_sg): Okumak istediğin ikinci veri ‘AYNI Bank Grubu’ içindeyse, o bank grubunun dahili ortak G/Ç veri yolları ve duyu amplifikatörleri (Sense Amplifiers) henüz boşalmamıştır!

Aynı hattan ikinci bir okuma emri göndermek için donanımın toparlanmasını beklemek zorundasın. İşte buna tRDRD_sg (Read-to-Read Same Group) denir.

Sen tRDRD_sg’yi 12-14 gibi güvenli bir değer yerine zorla 8-9 yaparsan, bellek kontrolcüsü aynı banktan veri çekerken elektrik sinyalleri birbirine biner (Bus Contention / Sinyal Çarpışması).

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Örnek bir test sonuçları gösterir ve 48GB RAM’ı seçer) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=OMH0Yj9usDE

#57958 Yanıtla
    Umut C.
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#57964 Yanıtla
    Nightcrawler_06
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiıiniz noktadan kaynaklanıyormuı. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, ?u an sistem saat gibi çalığıyor. Hepinize Ayrı çok teıekkür ederim.

#57969 Yanıtla
    mini_itx_ci
    Katılımcı

Hocam, geçmiş olsun, sorunu çözdüıünüz için çok mutlu oldum! Sadece bir not: uzun vadede DDR5 hafızanızın performansını maksimize etmek için işletim sisteminizin en son sürümünde kalın ve occasionally donanım üreticinizin güncelleıtirmelerini takip edin. Aklınızda bulunsun!

#57973 Yanıtla
    Outlaw_35
    Katılımcı

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: ddr5 trdrd sg ve trdrd dg nedir kaç olmalı konusundaki #57958 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini