DDR5’te Memory Context Restore (MCR) ve Power Down Enable Eşleşmesi:

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › DDR5’te Memory Context Restore (MCR) ve Power Down Enable Eşleşmesi:

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60328 Yanıtla
    Kerem T.
    Katılımcı

Memory Context Restore açınca mavi ekran alıyorum ne yapmalıyım? Power Down Enable ile MCR ilişkisi nedir?

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    💬 "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    📍 Balıkesir (Karesi)
    #60332 Yanıtla
    RifatA
    Katılımcı

@kerem_t yazdı:
    “DDR5te Memory Context Restore (MCR) ve Power Down Enable Eşleşmesi:”

Hocam kral altın kuralı atlamışsın: DDR5 sistemlerde (özellikle AM5 sokette) ‘Memory Context Restore’ (MCR) ile ‘Power Down Enable’ (PDE) ikiz kardeş gibidir; BİRİNİ AÇIYORSAN DİĞERİNİ DE MUTLAKA AÇACAKSIN, birini kapatıyorsan ikisini birden kapatacaksın! Sen gittin BIOS’tan sadece MCR’yi ‘Enabled’ yaptın ama Power Down ayarı ‘Disabled’ veya ‘Auto’da kaldı.

Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. MCR’nin olayı nedir?

Her açılışta RAM’leri baştan eğitmek (Memory Training) yerine önceki eğitimin kayıtlı profilini hızlıca yükler. Ama Power Down kapalıyken bellek kontrolcüsü bekleme durumunda sinyal zamanlamalarını kaçırır.

Kaydedilmiş profil ile RAM çiplerinin o anki fiziksel sinyali uyuşmaz, Windows çekirdeği (ntoskrnl.exe) bellekten bozuk veri okur ve pat diye ‘MEMORY_MANAGEMENT’ mavi ekranını yapıştırır. Çözüm: BIOS’a gir, Ai Tweaker / OC menüsünden hem Memory Context Restore’u hem de DRAM Power Down’ı ikisini birden ‘ENABLED’ yap, sistem kaya gibi stabil çalışır!

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    💬 "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    📍 İstanbul (Üsküdar)
    #60339 Yanıtla
    Alperen02
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, PowerShell komutunu yönetici olarak çalıştırdım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition
    💬 "LGA 775 tırnağını kesenler burada mı?"
    📍 İzmir (Konak)
    #60346 Yanıtla
    Kerem T.
    Katılımcı

Dediğiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediğiniz gibi olduğunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok sağ olun.

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    💬 "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    📍 Balıkesir (Karesi)
    #60358 Yanıtla
    Hakan04
    Katılımcı

@kerem_t yazdı:
    “DDR5te Memory Context Restore (MCR) ve Power Down Enable Eşleşmesi:”

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    💬 "F/P her şeydir."
    📍 Ankara (Keçiören)
    #60395 Yanıtla
    Eren01
    Katılımcı

Üst panele radyatör montajı fizik kanunları gereği en risksizidir. Radyatör pompadan yukarıda olduğu sürece hava kabarcığı üst hazneye hapsolur, pompa daima tam sıvı altında döner.

Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: DDR5’te Memory Context Restore (MCR) ve Power Down Enable Eşleşmesi: konusundaki #60395 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini