defrag trim komutu nvme ssd kilitlenme sorunu

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › defrag trim komutu nvme ssd kilitlenme sorunu

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58619 Yanıtla
    Selcuk C.
    Katılımcı

arkadaşlar QLC NAND hücrelerinin 4-bit voltaj karmaıklığı ve DRAM olmaması Trim komutu altında neden I/O kuyruıunu kilitlerı Bu donmayı engellemenin yolu var m??

? Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemi?) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    ? "sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    ? Ankara (Keçiören)
    #58639 Yanıtla
    Gokturk_7
    Katılımcı

Hocam kral sen modern depolama dünyasının iki en zayıf halkasını aynı anda almışsın: Hem DRAM’siz hem de QLC yongalı bir SSD! Olayın neden donma yarattığını adım çözelim: QLC (Quad-Level Cell) dediğin bellek, tek bir mikroskobik hücreye tam 4-bit veri (16 farklı voltaj seviyesi) sıkıştırır.

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bu hücrelerin saf ham yazma hızı rezalet derecede yavaştır (yaklaşık 30-50\,\tMB/s).

Üreticiler bunu gizlemek için diskin boş alanının bir kısmını ‘Dinamik SLC Önbelleği’ olarak kullanır. Sen ilk 50-100 GB’ı yazarken veri tek bit olarak jet hızıyla yazılır.

Ama o önbellek dolduğu anda disk ‘Folding’ (katlama) moduna girer; hem gelen veriyi yazmaya çalışır hem de önbellekteki veriyi QLC bloklarına taşımaya çalışır ve hız 40 MB/s’ye çakılır! Gelelim o 10 saniyelik donmaya: Sen 50 GB’lık bir klasörü sildiğinde Windows diske devasa bir ‘TRIM’ komut silsilesi gönderir.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:30’te (2 SSD standoffı oluşturmak için bir kilitlenme yapmak’ veya ‘M) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=EaZpJx4KRN4&t=30s

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    💬 "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    📍 Eskişehir (Odunpazarı)
    #58646 Yanıtla
    CrashOverride
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, RAM etiketindeki seri numarasını kontrol edip zamanlamaları ayarladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    ? "?kinci el alırken 15 dk FurMark ?art."
    ? Kocaeli (Gebze)
    #58653 Yanıtla
    Selcuk C.
    Katılımcı

Hocam başlantı kablosunu ve slotu kontrol edip disk saılığını test ettim. Okuma/yazma değerleri ve sistem tepkisi normale döndü, çok teıekkürler.

? Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemi?) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    ? "sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    ? Ankara (Keçiören)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: defrag trim komutu nvme ssd kilitlenme sorunu konusundaki #58653 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini