Del tuşuna basıyorum bios açılmıyor windows direkt açılıyor

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › Del tuşuna basıyorum bios açılmıyor windows direkt açılıyor

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #61463 Yanıtla
    User Avatarsleeper_pc_tr
    Katılımcı

hocam bilgisayarım o kadar hızlı açılıyor ki güç tuşuna basar basmaz monitör açılana kadar Windows kilit ekranı geliyor. Del ve F2 tuşlarına seri şekilde basıyorum ama ekran siyah kalıp direkt Windows’a geçiyor bir türlü BIOS’a giremiyorum, klavyeyi parçalayacağım çözümü nedir?

💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    📍 Bursa (Nilüfer)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    #61470 Yanıtla
    User AvatarInvoker
    Katılımcı

Kardeşim klavyeni parçalamayı bırak, modern hızlı bilgisayarlarda BIOS’a girmek için artık o 30 yıllık ‘Del tuşuna deli gibi basma’ devri bitti! Olayın arkasındaki donanım ve yazılım mantığı şudur: Bilgisayarında hızlı bir NVMe SSD ve anakartında ‘Fast Boot / Ultra Fast Boot’ açık olduğunda, anakart açılışta klavye ve USB aygıtlarını beklemez; monitörün DisplayPort sinyalini uyandırıp görüntü vermesi 3-4 saniye sürerken anakart 1.5 saniyede POST işlemini bitirip Windows çekirdeğini yükler!

Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Sen monitörde görüntüyü gördüğünde iş işten çoktan geçmiştir, Windows açılmıştır bile!

WINDOWS AÇIKKEN DOĞRUDAN BIOS’A IŞINLANMA FORMÜLÜ: Klavyeye tek bir tuş bile basmana gerek yok! Başlat menüsüne sağ tıkla -> ‘Terminal (Yönetici)’ veya ‘Komut İstemi (Yönetici)’ aç.

Oraya aynen şu sihirli komutu yaz ve Enter’a bas: shutdown /r /fw /t 0 (Buradaki /r Restart, /fw Firmware/BIOS, /t 0 sıfır saniye bekle demektir).

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 İstanbul (Üsküdar)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    #61478 Yanıtla
    User AvatarEnes A.
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, BIOS’tan voltaj ve profil ayarlarını dediğiniz gibi güncelledim. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    📍 Bursa (Nilüfer)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    #61489 Yanıtla
    User Avatarsleeper_pc_tr
    Katılımcı

Söylediğiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiğiniz şekilde hallettim.

Konuyu açtığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    📍 Bursa (Nilüfer)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    #61498 Yanıtla
    User AvatarAlper06
    Katılımcı

@sleeper_pc_tr yazdı:
    “Del tuşuna basıyorum bios açılmıyor windows direkt açılıyor”

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    📍 Manisa (Yunusemre)
    "Öğrenci işi F/P canavarı."
    #61514 Yanıtla
    User AvatarOnur S.
    Katılımcı

@sleeper_pc_tr yazdı:
    “Del tuşuna basıyorum bios açılmıyor windows direkt açılıyor”

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diğer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Kocaeli (İzmit)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Del tuşuna basıyorum bios açılmıyor windows direkt açılıyor konusundaki #61478 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini