different rank bellek zamanlamalari dual rank optimizasyonu

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › different rank bellek zamanlamalari dual rank optimizasyonu

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57554 Yanıtla
    Gokhan K.
    Katılımcı

İşlemci Aynı bellek modülü içindeki bir rank’ten diıer rank’e geçerken veriyolunda neden bekleme süresi (dead cycle) oluıurı

#57557 Yanıtla
    Yasin94
    Katılımcı

@gokhan_k yazdı:
    “different rank bellek zamanlamalari dual rank optimizasyonu”

Hocam kanka 2x32GB veya 2x48GB gibi cift yuzlu (Dual Rank) RAM kullananlarin bilmesi gereken en kritik zamanlama budur! ‘dr’ demek ‘Different Rank’ yani ‘farkli rank’ demektir.

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiıi üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. Tek bir RAM modulunun ustunde iki ayri grup bellek cipi vardir.

Islemci modülün birinci yuzundeki rank’ten veri okurken, aniden ikinci yuzundeki rank’e gecmek isterse (Rank Switch); anakartin bellek veriyolunun elektriksel olarak bosalmasi ve yeni rank’in adreslenmesi icin ekstradan beklemesi gerekir (tRDRD_dr). 2x16GB Single Rank ramlerde ikinci rank olmadigi icin bu ayar etkisizdir.

Ama 2x32GB ramin varsa bu ‘dr’ degerini 18-20’lerden 10-12 seviyesine cekmek oyunlardaki kare suresi dalgalanmalarini (frame time jitter) bicak gibi keser.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 03:38’te (Dual rank optimization and ranks, which are relevant to the topic of) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=xn1WEOW2RMg&t=218s

#57560 Yanıtla
    ErkanB
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#57564 Yanıtla
    Gokhan K.
    Katılımcı

Söylediıiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiıiniz ?ekilde hallettim.

Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

#57569 Yanıtla
    Pars
    Katılımcı

@gokhan_k yazdı:
    “different rank bellek zamanlamalari dual rank optimizasyonu”

geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Keyifle kullanman dileıiyle.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: different rank bellek zamanlamalari dual rank optimizasyonu konusundaki #57569 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini