Dikey ekran kartı takınca çok ısınıyor

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Dikey ekran kartı takınca çok ısınıyor

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60615 Yanıtla
    Samet B.
    Katılımcı

Kasanın kendi dikey PCIe slotuna kartı taktım, ekran kartının fanları temperli cama neredeyse 1 santim mesafede duruyor. Bu kadar yakın olması hava akışını tamamen keser mi?

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    💬 "F/P her şeydir."
    📍 Zonguldak (Merkez)
    #60619 Yanıtla
    OsmanT
    Katılımcı

@samet_b yazdı:
    “Dikey ekran kartı takınca çok ısınıyor”

Hocam i̇şte ‘görsellik uğruna termal performansı katletmek’ dediğimiz klasik vaka! Kasaların üzerinde hazır gelen dahili dikey PCIe yuvaları genellikle eski 2 slotluk ince kartlar düşünülerek tasarlanmıştır.

Gamers Nexus ve anakart üretici kılavuzlarında açıkça belirtildiği üzere standart CHA_FAN başlıkları maksimum 1.0A (12W) akım destekler, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Sen oraya 2.5 veya 3 slot kalınlığında modern bir kart taktığında, fan kanatları ile temperli cam arasındaki boşluk 1-1.5 santimetreye (hatta bazen birkaç milimetreye) kadar düşer.

Eksenel (axial) fanlar havayı önden dik çeker; fanın önünde bıçak çapının en az 1/3’ü kadar (en az 3-4 cm) serbest hava koridoru yoksa fan ‘statik boğulma’ (aerodynamic starvation) yaşar. Kanatlar havayı ememez, vakum oluşur ve kart kendi egzozundan attığı sıcak havayı yanlardan geri emerek bir sıcak hava girdabına (heat trap) hapsolur.

Camı açtığında sıcaklığın anında 16°C düşmesi sorunun yüzde yüz bu olduğunu kanıtlıyor. Çözüm: Kasanın dahili cama yapışık dikey yuvasını ASLA kullanma!

💻 Sistem: Ryzen 9 7950X | Proxmox VE | 128GB DDR5 ECC | 4x 2TB NVMe ZFS RAID10 | Intel X520 10GbE
    💬 "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    📍 Ankara (Yenimahalle)
    #60627 Yanıtla
    LordVader_x
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, macun yenilemesini ve montajı dediğiniz gibi tekrarladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    💬 "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    📍 Zonguldak (Merkez)
    #60634 Yanıtla
    Samet B.
    Katılımcı

Önerdiğiniz ayarları uyguladım hocam, 1 saattir oyunda test ediyorum ne bir sürücü uyarısı ne de drop var. Yardımlarınız için teşekkürler.

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    💬 "[imza]
    📍 Konum: Zonguldak (Merkez)
    "F/P her şeydir."
    ”
    📍 Zonguldak (Merkez)
    [/imza]

#60642 Yanıtla
    AlpArslan
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    📍 Konum: Kayseri (Kocasinan)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    ”
    📍 Kayseri (Kocasinan)
    [/imza]

#60647 Yanıtla
    Abyss_99
    Katılımcı

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diğer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    📍 Konum: Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    "Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
    ”
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    [/imza]

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Dikey ekran kartı takınca çok ısınıyor konusundaki #60647 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini