DisplayPort Daisy Chain nedir nasıl yapılır, DP MST Multi Stream Transport

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › DisplayPort Daisy Chain nedir nasıl yapılır, DP MST Multi Stream Transport

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55569 Yanıtla
    TanerT
    Katılımcı

DSC (Display Stream Compression) sıkıtırma algoritması MST papatya diziliminde görüntü kalitesini bozmadan nasıl ek monitör açarı

#55613 Yanıtla
    Turgut C.
    Katılımcı

@taner_t yazdı:
    “DisplayPort Daisy Chain nedir nasıl yapılır, DP MST Multi Stream Transport”

Dostum ofis ergonomisi ve çoklu monitör dünyasının en zarif mühendislik çözümlerinden birine ve aynı zamanda Apple ekosisteminin en meşhur donanımsal inadına çarpmışsın: DisplayPort Multi-Stream Transport (MST) Papatya Dizilimi! Sistemin Windows’ta nasıl çalıştığını ve Mac’te neden sadece ayna görüntüsü verdiğini video sinyal mimarisiyle anlatalım: 1) DisplayPort MST Nedir (Papatya Dizilimi)ı: Normalde her monitör için ekran kartından ayrı bir kablo çekmen gerekir.

VESA mühendisleri DisplayPort 1.2 ile ‘MST’ (Multi-Stream Transport) teknolojisini icat etti. Ekran kartından çıkan TEK BİR DisplayPort kablosunun içine, birden fazla monitörün bağımsız görüntü sinyalleri paketlenerek (Zaman Bölmeli Çoklama ile) yüklenir!

Kablo 1. monitörün ‘DP-In’ portuna girer; monitör kendi görüntüsünü alır, arta kalan diğer sinyali ise arkasındaki ‘DP-Out’ portundan 2.

monitöre aktarır! Windows her iki ekranı bağımsız iki monitör olarak algılar!

2) BANT GENİŞLİĞİ SINIRI (Kaç Monitör Bağlanır?)ı: DisplayPort 1.4 kablosunun net veri taşıma kapasitesi 25.92 Gbps’dir. Örneğin iki adet 1080p 144Hz veya iki adet 2K 60Hz monitörü sıfır sıkıştırmayla tek kablodan rahatlıkla besler!

Eğer iki adet 2K 165Hz bağlamak istersen, DSC (Display Stream Compression) görsel olarak kayıpsız sıkıştırma devreye girer ve bant genişliğini iki katına çıkararak sistemi sorunsuz çalıştırır. 3) APPLE VE MACBOOK NEDEN ÇALIŞTIRMAZ (Büyük Çile)ı: macOS işletim sistemi, DisplayPort standardındaki MST (Multi-Stream Transport) protokolünü YAZILIMSAL OLARAK DESTEKLEMEZ!

Apple sadece eski tip SST (Single-Stream Transport) protokolünü destekler! Sen Mac’e tek DP kablosu taktığında, Mac ‘burada tek bir ekran var’ der ve o tek görüntüyü iki monitöre birden basar; bu yüzden ekranlar sadece birbirini kopyalar (Mirror Modu)!

4) MAC KULLANICILARI NE YAPMALIı: Mac kullanıcılarının iki bağımsız ekran elde etmesinin tek yolu; ya her monitör için Mac’e ayrı bir Type-C/Thunderbolt kablosu çekmek ya da içinde pahalı Thunderbolt denetleyicisi olan gerçek bir Thunderbolt 3 / 4 Docking Station kullanmaktır!

#55622 Yanıtla
    Mert95
    Katılımcı

Kanka DisplayPort Daisy Chain (Papatya dizilimi) tek bir kabloyla iki monitörü peı peıe başlama teknolojisidir (MST). Windows tek kablodan iki Ayrı baımsız masaüstü açabilir ve harika çalışır.

Fakat Apple Mac bilgisayarlarda DisplayPort MST desteıini bilerek vermiyor; sadece Thunderbolt destekliyor. Bu yüzden Mac başladışında iki ekranda Aynı görüntüyü kopyalar (Mirror).

Windows’ta masaüstünü rahatça geniıletip kullanabilirsin, Mac içinse mecburen Ayrı kablo çekmen gerekir.

#55631 Yanıtla
    TanerT
    Katılımcı

Hocam kasayı açıp dediğiniz gibi vidaları hafif gevşettim ve tırnağı dikkatlice dışarı aldım. USB portunu eski bir bellekle test ettim, sistem kapanmadan sorunsuz çalıştı. Çok teşekkürler.

#55645 Yanıtla
    Matrix_99
    Katılımcı

Çok sevindim hocam. Şaseye temas eden tırnak bazen portun içindeki pinleri de yamultabiliyor, port çalışıyorsa hiç kurcalama güle kullan.

#55657 Yanıtla
    Rifat58
    Katılımcı

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: DisplayPort Daisy Chain nedir nasıl yapılır, DP MST Multi Stream Transport konusundaki #55622 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini