Displayport karıncalanma kablo değiştirince düzelir mi

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Oyuncu & Espor Monitörleri › Displayport karıncalanma kablo değiştirince düzelir mi

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #69389 Yanıtla
    User AvatarUcuzaBulanAdam
    Katılımcı

Arkadaşlar çok garip bir arıza var, ekran kartımın VRAM’i mi yandı diye korkudan uyuyamıyorum! 2K 144Hz monitörümde özellikle koyu gri ve siyah arka planlarda (örneğin Steam arayüzünde ya da Discord’da), ekranın rastgele yerlerinde minik minik yeşil ve mor noktacıklar sürekli yanıp sönüyor (sanki karlı televizyon gibi pır pır ediyor / karıncalanıyor)! Masaüstünü ekran görüntüsü (Print Screen) alıp telefona attığımda o yeşil noktalar fotoğrafta ÇIKMIYOR, görüntü telefonda tertemiz görünüyor! Ekran kartım RTX 3060. 3 metrelik ucuz bir HDMI kablosu kullanıyorum. Bu yeşil noktalar kablodan mı kaynaklanıyor yoksa ekran kartı çipi mi ölüyor?

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    📍 İstanbul (Bakırköy)
    "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    #69396 Yanıtla
    User AvatarGokhan A.
    Katılımcı

Hocam fatih ve Kemal kardeşim selamlar. Müjdemi peşinen vereyim: EKRAN KARTINIZIN VRAM’İ SAPASAĞLAMDIR!

Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Fatih’in yaptığı ekran görüntüsü (Print Screen) testi bunun %100 bilimsel kanıtıdır.

Eğer VRAM bozuk olsaydı, bozuk veri GPU belleğinde işlendiği için aldığın ekran görüntüsünde de o pikseller çıkardı! Telefondaki görüntünün temiz çıkması, arızanın GPU’da değil ‘KABLO VE DİJİTAL SİNYAL İLETİM HATTI’nda olduğunu kesinleştirir.

Olayın sayısal iletişim fiziği şudur: Neden Tam Olarak ‘Yeşil ve Mor’ Noktalar (Sparkling Artifacts)? HDMI ve DisplayPort kabloları görüntüyü analog olarak değil, Yüksek Hızlı Diferansiyel Sayısal Sinyaller (TMDS / FRL) olarak iletir.

3 metrelik ucuz, blendajsız bir kabloda yüksek frekanslı saat sinyali zayıflar (Attenuation ve Jitter). Piksel veri paketlerindeki en önemsiz bitler (Least Significant Bit) yolda parazitten dolayı bozulur; yani 1 olması gereken bit 0’a, 0 olması gereken bit 1’e döner (Bit Error)!.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:07’te (Çekerek DisplayPort kabloyi değiştirerek sorunu çözdü) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 İstanbul (Maltepe)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    #69399 Yanıtla
    User AvatarTakasYokNakit Taş
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, PSU’dan ikinci bağımsız PCIe kablosunu taktım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 Kayseri (Kocasinan)
    "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    #69404 Yanıtla
    User AvatarUcuzaBulanAdam
    Katılımcı

The user is asking me to write a forum reply as if I’m the person who started the thread (@firin_kart26). The topic was about Displayport causing a tingling/numbing sensation (karıncalanma), and whether changing the cable would fix it.

I need to write a natural, informal Turkish forum reply in 1-2 sentences. The user gave me examples of situations (I made the setting, temperature dropped, thank you, or I tried but reset continues, what else can I do).

Let me write something natural and conversational. Since the topic is about Displayport causing tingling sensation (which is actually a safety concern.

electrical current leaking through the cable), I should write something that fits this context. Actually, “karıncalanma” with Displayport cable could mean either a physical tingling sensation (electrical) or possibly a display flickering issue.

Given the context of “kablo değiştirince düzelir mi” (will it be fixed by changing the cable), it seems like a hardware/electrical issue. Let me write a natural reply.

I’ll make it about trying the cable change and the result.

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    📍 İstanbul (Bakırköy)
    "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Displayport karıncalanma kablo değiştirince düzelir mi konusundaki #69399 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet