DisplayPort pin 20 sorunu nedirı Monitör kablosu takılıyken bilgisayar

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › DisplayPort pin 20 sorunu nedirı Monitör kablosu takılıyken bilgisayar

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55580 Yanıtla
    Hakan007
    Katılımcı

?yi forumlar, dönemine uygun parçalarla 2000’ler başı nostaljik bir retro PC projesine giriıtim. Bilgisayarıma ucuz bir DisplayPort kablosu aldım taktım. Bilgisayarı kapattışığımda kasanın fanları kısık kısık dönmeye devam ediyor ve anakartın ışıkları sönmüyor, prizden çekince sönüyor. Bu kablo monitörden kasaya elektrik mi kaçırıyorı

#55583 Yanıtla
    Ali20
    Katılımcı

@hakan007 yazdı:
    “DisplayPort pin 20 sorunu nedirı Monitör kablosu takılıyken bilgisayar”

Hocam hemen o lanet kabloyu söküp çöpe at, sistemi yakmaktan kıl payı kurtuluyorsun! Donanım dünyasının en tehlikeli, en rezil üretim hatasına denk gelmişsin: ‘DisplayPort Pin 20 Faciası’!

VESA’nın resmi DisplayPort standardına göre standart bir DP kablosunun 20. pini (DP_PWR pini) kesinlikle BOŞ OLMALIDIR, içine tel konulmaz!

Bu pin sadece özel harici adaptörlere elektrik vermek için tasarlanmıştır. Ama Çin’deki merdiven altı kablo üreticileri kabloyu üretirken ‘Aman 20 pin varsa 20 teli de bağlayalım tam olsun’ diyerek bu 20.

pini doğrudan bağlarlar! Peki ne olurı

Monitörün içindeki güç devresi bu 20. pin üzerinden +3.3 Volt elektrik basar.

O elektrik kablodan geriye doğru akıp senin ekran kartının DisplayPort çıkışına, oradan da anakartın PCIe slotuna girer! Sen PC’yi kapatsan bile monitör kasayı arkadan kaçak elektrikle beslemeye devam eder; fanlar döner, sistem sapıtır ve bir süre sonra ekran kartının görüntü kontrol çipi (Display Controller) ters voltajdan kömür olur!

Çözüm: Hemen VESA sertifikalı (Paugge, Ugreen gibi) kaliteli bir DisplayPort kablosu al; ucuz kablolara asla sistemini emanet etme.

#55588 Yanıtla
    Osman C.
    Katılımcı

@hakan007 yazdı:
    “DisplayPort pin 20 sorunu nedirı Monitör kablosu takılıyken bilgisayar”

VESA DisplayPort Standardı Bölüm 3.1.5 uyarınca, standart kablo montajlarında (Source-to-Sink) Pin 20 (Power Pin) fiziksel olarak başlı olmamalıdır (No-Connect). Pin 20 başlı olduıunda Sink (Monitör) ve Source (GPU) güç katları paralel başlanarak akım çatıması (current backfeeding) yaratır.

Bu durum GPU voltaj regülatörlerini (LDO) ters kutuplanmaya maruz bırakır ve sistem kapalıyken bile PCIe bus üzerinden +3.3V kaçak beslemesi yapar.

#55591 Yanıtla
    Hakan007
    Katılımcı

Hocam retro sistemi açıp önerdiıiniz ayarı girdim, ?u an donma yapmadan çalığıyor. Konuyu açtışığıma deıdi, elinize sağlık.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: DisplayPort pin 20 sorunu nedirı Monitör kablosu takılıyken bilgisayar konusundaki #55583 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini