dlss vs fsr vs xess hangisi daha iyi görüntü kalitesi verir

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Ekran Kartları (GPU) › dlss vs fsr vs xess hangisi daha iyi görüntü kalitesi verir

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60160 Yanıtla
    Mining Gormedi55
    Katılımcı

gtx 1660 super kartım var oyunlarda dlss gri görünüyor tıklanmıyor fsr mi açayım xess mi hangisi daha çok fps artırır

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    💬 "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    📍 Sakarya (Serdivan)
    #60165 Yanıtla
    Abyss_34
    Katılımcı

@mining_gormedi55 yazdı:
    “dlss vs fsr vs xess hangisi daha iyi görüntü kalitesi verir”

Hocam Görüntü yükseltme (Upscaling) teknolojilerinde ‘Hangisini açmalıyım?’ sorusunun cevabı elindeki ekran kartının mimarisine doğrudan bağlıdır. Üç teknolojinin çalışma prensibini ve hiyerarşisini netleştirelim: NVIDIA DLSS (Deep Learning Super Sampling): Donanım bağımlıdır.

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Yalnızca RTX serisi GPU’larda (RTX 20/30/ bulunan özel fiziksel yapay zeka birimleri olan Tensor Çekirdeklerini (Tensor Cores) kullanır.

Oyun düşük çözünürlükte (örneğin 1080p) çizilir, ardından süper bilgisayarlarda milyonlarca saat eğitilmiş yapay zeka modeli pikselleri ve hareket vektörlerini inceleyerek görüntüyü 1440p veya 4K’ya tamamlar. Detay keskinliği, kenar yumuşatma (anti-aliasing) ve özellikle hareket halindeki ince detaylarda (elektrik telleri, ağaç yaprakları) pazarın tartışmasız 1 numarasıdır.

RTX kartın varsa başka hiçbir şeye bakma, HER ZAMAN DLSS AÇ. AMD FSR (FidelityFX Super Resolution.

FSR 2 / : Açık kaynaklı ve donanımdan bağımsızdır (Platform-Agnostic). İçinde hiçbir yapay zeka veya özel donanım çekirdeği barındırmaz.

Standart FP16/FP32 gölgelendirici (shader) hesaplamalarıyla zamansal (temporal) veri toplar. Her kartta (NVIDIA GTX/RTX, AMD RX, Intel Arc) çalışmasının sebebi budur.

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    💬 "Desibelsiz saf güç sanattır."
    📍 Bursa (Nilüfer)
    #60173 Yanıtla
    Murat98
    Katılımcı

ben rx 6700 xt kullanıcısıyım cyberpunk’ta fsr 2.1 açtığımda araba sürerken ızgaralar ve tellerde resmen piksel disko parıltısı oluyordu gözümü yoruyordu. oyuna xess desteği gelince intel xess kalite moduna aldım fps 1-2 kare daha düşük oldu ama o parıldama tamamen kesildi görüntü çok daha doğal duruyor amd kartınız varsa bile xess’i mutlaka deneyin.

💻 Sistem: Ryzen 9 7950X | Proxmox VE | 128GB DDR5 ECC | 4x 2TB NVMe ZFS RAID10 | Intel X520 10GbE
    💬 "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    📍 İzmir (Bornova)
    #60177 Yanıtla
    Mining Gormedi55
    Katılımcı

Dediğiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediğiniz gibi olduğunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok sağ olun.

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    💬 "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    📍 Sakarya (Serdivan)
    #60187 Yanıtla
    Phoenix
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Keyifle kullanman dileğiyle.

💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    💬 "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    📍 İzmir (Buca)
    #60195 Yanıtla
    sn850x_dram_pro
    Katılımcı

@mining_gormedi55 yazdı:
    “dlss vs fsr vs xess hangisi daha iyi görüntü kalitesi verir”

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diğer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

💻 Sistem: Core 2 Extreme QX9650 | Rampage Extreme X48 | 8GB DDR3 1600 | GTX 285 SLI | Retro Kasa
    💬 "Lehim erir, devre susmaz."
    📍 Muğla (Bodrum)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: dlss vs fsr vs xess hangisi daha iyi görüntü kalitesi verir konusundaki #60165 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini