docker desktop wsl2 disk ?iımesi çözümü

Ana sayfa › Forumlar › İşletim Sistemleri & Yazılımlar › Windows İşletim Sistemleri › docker desktop wsl2 disk ?iımesi çözümü

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58785 Yanıtla
    Enes95
    Katılımcı

arkadaşlar Windows 11’de WSL2 (Ubuntu) ve Docker Desktop kullanıyorum. Geçen hafta büyük bir yapay zeka modeli ve 100 GB’lık veri seti indirip iıledim, iıim bitince Ubuntu terminalinden rm -rf ile tüm o 100 GB’lık dosyaları tamamen sildim. Ubuntu içinde df -h yazınca sadece 15 GB dolu görünüyor. Ama Windows C diskime bir bakıyorum, ext4.vhdx dosyası hala 140 GB yer Kaplıyor ve C diskinde boş yer kalmadı kırmızı yanıyor! Linux içinden sildiıim 100 GB veri Windows’tan niye silinmedi, bu ?iıen sanal diski küçültmenin yolu nedirı

? Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    ? "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    ? Erzurum (Yakutiye)
    #58787 Yanıtla
    Valkyrie
    Katılımcı

Hocam harun Bey yazılımcıların %90’ının yaşadığı en meşhur sanallaştırma problemine çarpmışsınız. Durumun teknik mekanizması şudur: Dinamik VHDX Nasıl Çalışırı

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. WSL2’nin kullandığı ext4.vhdx sanal diski ‘Dinamik Olarak Genişleyen’ bir dosyadır.

Sen Linux içine 100 GB veri indirdiğinde Windows bu sanal diski anında 140 GB’a kadar büyütür. Peki Silince Neden Küçülmezı

Sen Linux içinde rm -rf yaptığında EXT4 dosya sistemi o sektörleri sadece ‘üzerine yazılabilir’ olarak işaretler; ancak fiziksel olarak sektörlerin içini sıfırlamaz! Windows’un Hyper-V katmanı ise ‘O sektörlerin içinde hala veri blokları var’ zanneder.

VHDX formatı tek yönlü bir valf gibidir: Kendi kendine büyür ama dosyalar silinse bile asla kendi kendine KÜÇÜLMEZ! 2 Dakikada 100+ GB Alan Nasıl Geri Kazanılırı

Önce WSL ve Docker’ı tamamen kapatın. PowerShell’i açıp şu komutu girin: wsl --shutdown Komut İstemini (CMD) Yönetici Olarak Çalıştırın.

Windows Disk Bölümleme aracını başlatın: diskpart Diskpart içinde şu komutla şişen sanal diski seçin (Kullanıcı adınızı kendi adınızla değiştirin): select vdisk file="C:\Users\KULLANICI_ADINIZ\AppData\Local\Packages\CanonicalGroupLimited.\LocalState\ext4.vhdx" (Eğer Docker kullanıyorsanız Docker’ın vhdx yolunu seçin).

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 03:42’te (Docker system prune komutunu çalıştırmaya çağırdı) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=wSHMFX-4i3g&t=222s

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    💬 "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    #58790 Yanıtla
    Samet02
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, PowerShell komutunu yönetici olarak çalıştırdım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    ? "Kasa kapaını açtım hava alsın diye."
    ? ?stanbul (Kadıköy)
    #58796 Yanıtla
    Enes95
    Katılımcı

Önerdiğiniz SMART testini ve firmware güncellemesini yaptım hocam, takılma sorunu tamamen çözüldü. Yardımlarınız için sağ olun.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    💬 "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    📍 Erzurum (Yakutiye)
    #58802 Yanıtla
    sn850x_dram_pro
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

💻 Sistem: Core 2 Extreme QX9650 | Rampage Extreme X48 | 8GB DDR3 1600 | GTX 285 SLI | Retro Kasa
    💬 "Lehim erir, devre susmaz."
    📍 Muğla (Bodrum)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: docker desktop wsl2 disk ?iımesi çözümü konusundaki #58796 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini