dos oyunlarında müzik var ses efekti sfx yok çözümü

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Masaüstü Sistem Toplama, Tavsiye & SFF › dos oyunlarında müzik var ses efekti sfx yok çözümü

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #59906 Yanıtla
    Bios Korkusu
    Katılımcı

LPT1 yazıcı portum takılıyken ses kartım çalışmıyor yazıcıyı sökünce ses geliyor. İkisi de IRQ 7 kullanıyormuş bunu IRQ 5’e nasıl alırım?

💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    💬 "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    📍 Manisa (Yunusemre)
    #59911 Yanıtla
    Arda C.
    Katılımcı

@bios_korkusu yazdı:
    “dos oyunlarında müzik var ses efekti sfx yok çözümü”

Hocam selamlar. Phil’s Computer Lab’ın hazır DOS starter paketindeki sürücü yapılandırmasını incelersen sorunun hemen çözüldüğünü görebilirsin, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar.

Bak bu durum çok tipik bir hadisedir. Plug-and-Play (Tak-Çalıştır) öncesi 16-bit ISA mimarisinde donanım kesmeleri (IRQ) paylaşılamazdı; her donanım kontrolcüsü bağımsız bir IRQ hattına fiziksel olarak sahip olmak zorundaydı.

Klasik Sound Blaster 16 kartları ses efektleri (PCM playback) için 8\t-bit bir DMA kanalı (DMA , 16-bit yüksek kaliteli örnekleme için 16\t-bit bir DMA kanalı (DMA ve CPU’ya ses tamponunun boşaldığını bildirmek için bir IRQ kesmesi (tipik olarak IRQ 5 veya IRQ kullanırdı. Ancak anakartın dahili LPT1 paralel yazıcı portu da varsayılan olarak IRQ 7 kullanıyordu.

Kullanıcı kart üzerindeki jumper’ı IRQ 7’de bıraktığında, oyunda bir dijital patlama efekti çalındığı mikro-saniyede hem yazıcı kontrolcüsü hem de DSP çipi PIC (Programlanabilir Kesme Kontrolcüsü 8259A) hattını toprağa çeker; kesme vektörü çöker ve oyun anında donardı. Çözüm: Kart üzerindeki jumper ile IRQ ‘5’e taşınmalı, port adresi 0x220 olarak ayarlanmalı ve AUTOEXEC.BAT içine SET BLASTER=A220 I5 D1 H5 T6 çevre dizesi eklenerek DOS oyun motorlarına DSP adresleri deklare edilmeliydi.

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    💬 "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    📍 Sivas (Merkez)
    #59921 Yanıtla
    Baris26
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    💬 "Stok fanla yola devam."
    📍 Sakarya (Serdivan)
    #59928 Yanıtla
    Bios Korkusu
    Katılımcı

Hocam jumper ve voltaj ayarını tavsiye ettiğiniz şekilde yapılandırdım. Anakart DOS altında ve testlerde gayet stabil açıldı, retro testler sorunsuz geçti. Çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    💬 "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    📍 Manisa (Yunusemre)
    #59941 Yanıtla
    Kraken_06
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, retro anakartlarda kondansatörlerin ve voltaj regülatörlerinin sağlam kalması büyük şans. Sistemin tadını çıkar.

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    💬 "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    #59961 Yanıtla
    Yasin94
    Katılımcı

@bios_korkusu yazdı:
    “dos oyunlarında müzik var ses efekti sfx yok çözümü”

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    💬 "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
    📍 Erzurum (Yakutiye)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: dos oyunlarında müzik var ses efekti sfx yok çözümü konusundaki #59911 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini