dram cache vs dramless nvme farkı

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58895 Yanıtla
    Alperen E.
    Katılımcı

hmb açıkken sistem ram inden ne kadar yiyor performansı nasıl

? Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    ? "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    ? Sakarya (Serdivan)
    #58897 Yanıtla
    Mustafatr
    Katılımcı

Hocam sSD dünyasındaki o meşhur ‘DRAM efsanesi’ ile modern teknolojinin hakikatini ayıralım kardeşim! Kafandaki soru işaretlerini 4 maddede bitiriyorum: SSD’deki DRAM Aslında Ne Yaparı.

AnandTech ve Tom’s Hardware laboratuvar ölçümlerinde kanıtlandığı gibi termal ped olmadan kontrolcü hız keser, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Çoğu insan DRAM’i bir indirme tamponu sanır, YALANDIR!.

SSD’deki dahili DRAM, işletim sisteminin istediği dosyanın hangi NAND blokta olduğunu gösteren FTL (Flash Translation Layer. Harita Tablosunu) tutar!.

Eğer diskte ne DRAM ne de HMB yoksa (eski ucuz SATA SSD’ler gibi), disk o haritayı sürekli yavaş NAND hücrelerine yazıp okumak zorunda kalır; disk takılır, yazma ömrü (TBW) hızla tükenir! HMB (Host Memory Buffer) Devrimi Nedirı.

NVMe 1.2 protokolü ile hayatımıza girdi. Disk üzerinde fiziksel bir DDR4/DDR5 çipi KOYMAZLAR (böylece SSD 1000 TL daha ucuz olur).

Bunun yerine PCIe hattı üzerinden bilgisayarının ana RAM’inden sadece minnacık 64 MB (Megabayt!) pay ödünç alır!. FTL haritasını bilgisayarın o 64 MB’lık ultra hızlı RAM’inde tutar! Gerçek Hayatta Fark Edilir miı.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:30’te (2 SSD standoff creation) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=EaZpJx4KRN4&t=30s

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    💬 "Öğrenci işi F/P canavarı."
    📍 Diyarbakır (Kayapınar)
    #58898 Yanıtla
    Ege26
    Katılımcı

Hocam ben de ‘DRAM yoksa oynanmaz’ gazına gelip bütçemi zorlayacaktım. Gittim HMB destekli WD SN580 aldım.

Windows 5 saniyede açılıyor, Cyberpunk ve Spider-Man roket gibi yükleniyor. RAM’imden de sadece 64 MB yiyor fark edilmiyor bile.

Render veya devasa veri kopyalama yapmıyorsanız HMB fazlasıyla yetiyor.

? Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    ? "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    ? ?stanbul (Beıikta?)
    #58902 Yanıtla
    Alperen E.
    Katılımcı

Hocam bilgilendirme için çok teıekkürler, tavsiyenizle mavi ekran döngüsünden kurtuldum. Elinize sağlık.

? Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    ? "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    ? Sakarya (Serdivan)
    #58909 Yanıtla
    Samet05
    Katılımcı

@alperen_e yazdı:
    “dram cache vs dramless nvme fark?”

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

? Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    ? "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    ? Kayseri (Kocasinan)
    #58916 Yanıtla
    Sparhawk
    Katılımcı

@alperen_e yazdı:
    “dram cache vs dramless nvme fark?”

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diıer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

? Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    ? "Stok fanla yola devam."
    ? Gaziantep (?ahinbey)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: dram cache vs dramless nvme farkı konusundaki #58909 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini