Ekran kartı ani güç sıçraması güç kaynağı yetmiyor

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Ekran kartı ani güç sıçraması güç kaynağı yetmiyor

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60407 Yanıtla
    Enes00
    Katılımcı

Selamlar arkadaşlar, sistemimde RTX 3090 ve i7 12700K var. Güç kaynağım çok kaliteli bilindik bir marka 850W 80+ Gold (ATX 2.4). Oyun oynarken normalde kart 350 Watt çekiyor, işlemci 100 Watt çekiyor, toplam sistem 500W bile değil. Ama ne zaman Cyberpunk veya Warzone’da ana menüden oyuna ‘Devam Et’ butonuna bassam tam yükleme bittiği saniye bilgisayar çat diye elektrik kesilmiş gibi kapanıyor! Tekrar açmak için PSU’nun arkasındaki şalteri kapatıp açmam gerekiyor. 850W güç kaynağı 500W tüketen sisteme nasıl yetmez?

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    💬 "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    📍 Ankara (Keçiören)
    #60411 Yanıtla
    chassis_fan
    Katılımcı

Hocam onur modern GPU tarihinin en büyük mühendislik krizini birebir yaşıyorsun! SİSTEMİN KAPANMASININ SEBEBİ YETERSİZ WATT DEĞİL, ‘TRANSIENT SPIKE’DIR!

Nitekim PCI-SIG revizyonlarında ve Gamers Nexus testlerinde altı çizildiği üzere, tırnak ‘klik’ sesiyle tam oturana ve soketle kablo arasında sıfır boşluk kalana kadar itmek şarttır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. NORMAL TÜKETİM ALDATMACADIR: Evet, oyunun içinde gezerken kartın ortalama 350 Watt çeker.

Ancak menüden sahneye geçiş anında GPU’nun 10.000’den fazla CUDA çekirdeği sıfır yükten tam yüke 10 mikrosaniyede fırlar! Bu anlık zıplamada RTX 3090 ve RTX 4090 gibi kartlar saniyenin binde birinde tam 950 WATT anlık güç çeker (Transient Spike)!

ESKİ ATX 2.4 PSU’LARIN ÇARESİZLİĞİ: Senin 850W’lık eski PSU’nun içindeki Aşırı Güç Koruması (OPP), ‘Ben 850 Watt’ım, 950 Watt akım geldi, bu bir kısa devre veya patlama!’ der ve sistemi korumak için elektriği anında keser (Nuisance Tripping)! Şalteri kapatıp açmadan sistemin açılmaması da koruma kilidine (Latch Mode) girdiğinin ispatıdır!

ATX 3.0 STANDARDININ DEVRİMİ NEDİR (Semih’in sorusu)? ATX 3.0 sadece yeni 12VHPWR / 12V-2×6 kablosundan ibaret DEĞİLDİR!

En büyük devrim ‘POWER EXCURSION’ standardıdır:.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    💬 "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    📍 Sakarya (Serdivan)
    #60415 Yanıtla
    Rifat M.
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Core 2 Quad Q6600 @ 3.6GHz | Asus P5Q Pro | 8GB DDR2 1066 | GTX 750 Ti | 850 Evo 250GB
    💬 "LGA 775 tırnağını kesenler burada mı?"
    📍 Kocaeli (İzmit)
    #60425 Yanıtla
    Enes00
    Katılımcı

Hocam kasayı açıp dediğiniz gibi vidaları hafif gevşettim ve tırnağı dikkatlice dışarı aldım. USB portunu eski bir bellekle test ettim, sistem kapanmadan sorunsuz çalıştı. Çok teşekkürler.

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    💬 "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    📍 Ankara (Keçiören)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Ekran kartı ani güç sıçraması güç kaynağı yetmiyor konusundaki #60415 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini