Ekran kartı bios tuşu açıkken değiştirilir mi

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #61974 Yanıtla
    User AvatarPoyraz_34
    Katılımcı

ekran kartı çift bios düğmesi nasıl kullanılır restart gerekir mi

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    📍 Antalya (Konyaaltı)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #61976 Yanıtla
    User AvatarErhan Güneş
    Katılımcı

@poyraz_34 yazdı:
    “Ekran kartı bios tuşu açıkken değiştirilir mi”

Hocam korkma kardeşim, karta hiçbir zarar vermedin ama neden anında çalışmadığını donanım mühendisliğiyle anlatalım: O Anahtar Fiziksel Olarak Neyi Değiştirir?. Ekran kartının PCB’sinde yan yana İKİ ADET AYRI FİZİKSEL EEPROM ÇİPİ (veya tek çipte iki bağımsız bellek bankası) bulunur:.

Nitekim Hardware Unboxed ve Gamers Nexus incelemelerinde de kartın hotspot sıcaklık toleransı bu şekilde açıklanmıştır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. BIOS 1 (Performance / OC): Agresif fan eğrisi sunar, kartı 65°C’de tutmak için fanları 1800 RPM’de döndürür; TDP güç limitini bir tık artırır (+10-15W).

BIOS 2 (Quiet / Silent): Sessizlik odaklıdır, fanların 75°C’ye kadar yavaş dönmesine izin verir, akustik konfor sağlar. Saat hızları ve FPS farkı ise sadece %1-2’dir (1-2 FPS)!

PC Açıkken Değiştirince Neden Hiçbir Şey Olmadı?. Ekran kartının grafik işlemcisi (GPU), VBIOS kodunu çalışma sırasında sürekli o çipten okumaz!.

VBIOS sadece bilgisayarın güç tuşuna bastığın o ilk 2 saniyede (POST / Boot aşamasında) EEPROM’dan GPU’nun kayıt defterine BİR KERE YÜKLENİR ve orada kalır!.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:32’te (Kartın üzerindeki Clear seos pinlerini kontrol eder) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    📍 İstanbul (Beşiktaş)
    "Stok fanla yola devam."
    #61982 Yanıtla
    User AvatarBerk Demir
    Katılımcı

Hocam ben de kartı aldığımda oyundayken anahtarı çat sağa sola kaydırdım hiçbir şey değişmeyince anahtar bozuk sanmıştım. Meğer sistemin yeniden başlaması gerekiyormuş.

PC’yi kapatıp açtığım an fanlar anında hızlandı, Performance modu devreye girdi. PC açıkken değiştirebilirsiniz ama yeniden başlatmadan etkisi olmaz.

💻 Sistem: Ryzen 9 7950X | Proxmox VE | 128GB DDR5 ECC | 4x 2TB NVMe ZFS RAID10 | Intel X520 10GbE
    📍 Erzurum (Yakutiye)
    "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    #61989 Yanıtla
    User AvatarPoyraz_34
    Katılımcı

Hocam denedim dediğiniz ayarları, ekran kartı bios tuşunu değiştirmeyi deneyemdim açıkken o riskli geldi ama yaptığım ayarlarla sıcaklık biraz düştü, teşekkürler yardımlarınız için.\n\n

\n💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB\n📍 Konum: Antalya (Konyaaltı)\n"FPS yerlerdeyse hayat zor."\n
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Ekran kartı bios tuşu açıkken değiştirilir mi konusundaki #61982 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini