Ekran kartı çok ısınıyor 85 derece undervolt mu yapmalıyım underclock mu

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › Ekran kartı çok ısınıyor 85 derece undervolt mu yapmalıyım underclock mu

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60456 Yanıtla
    Nightfall
    Katılımcı

afterburnerda ctrl f yapıp curve çizgisini düzledim ama oyuna girince masaüstüne atıyo hangi voltajda kaç mhz sabitlemek lazım

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    💬 "Stok fanla yola devam."
    📍 Kayseri (Kocasinan)
    #60461 Yanıtla
    Koray007
    Katılımcı

@nightfall yazdı:
    “Ekran kartı çok ısınıyor 85 derece undervolt mu yapmalıyım underclock mu”

Hocam Undervolt ve Underclock kavramları sıkça karıştırılır fakat amaçları ve performans etkileri taban tabana zıttır; durumu teknik detaylarıyla netleştirelim: Undervolt (Gerilim Düşürme): Ekran kartı üreticileri (Nvidia/AMD), silikon piyango (silicon lottery) farklarını tolere edebilmek için fabrikadan kartlara gereğinden fazla voltaj verir (örneğin 1950 MHz için 1050-1075 mV). Undervolt işleminde kartın çekirdek hızını DÜŞÜRMEZSİN; aynı veya çok yakın frekansı daha düşük bir gerilimde (örneğin 1950 MHz @ 925 mV veya RTX 40 serisinde 2700 MHz @ 950 mV) çalıştırırsın.

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Sonuç: FPS kaybı yaşanmaz (hatta kart güç veya termal limite takılmadığı için %1 low değerleri artar), güç tüketimi 40-70W azalır ve sıcaklık 8-15°C düşer.

Underclock (Frekans Kısma): Kartın maksimum çalışma frekansını doğrudan aşağı çekmektir (örneğin 2600 MHz’den 2200 MHz’e). Doğrudan performans ve FPS kaybına neden olur.

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_bfc0a5bacce0-768×512.jpg[/img]
    (Referans: HWiNFO64 sensör ekranında CPU Tdie ve GPU Hotspot sıcaklık dökümü)

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    💬 "Desibelsiz saf güç sanattır."
    📍 Gaziantep (Şahinbey)
    #60472 Yanıtla
    Ali92
    Katılımcı

@nightfall yazdı:

kardeşim aynı durumu rtx 3080’de yaşadım kasadan alev çıkıyordu oyunlarda 86 dereceye vurup fanları %100 çeviriyordu odada durulmuyordu. ben de ilk başta korkup msi afterburner’dan mhz slider’ını sola çekip underclock yapmıştım sıcaklık düştü ama fps 140’tan 115’e çakıldı içim yandı.

sonra forumda undervolt rehberini gördüm 1900 mhz frekansı 875 mv’ye sabitledim. fps zerre düşmedi tam tersine kart termal kısmayı bıraktığı için sabit kaldı sıcaklık 86 dereceden 71 dereceye indi güç tüketimi de 340w’tan 260w’a düştü.

kesinlikle underclock yapma doğrudan curve editor’den undervolt yap.

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    💬 "F/P her şeydir."
    📍 Ankara (Yenimahalle)
    #60485 Yanıtla
    Nightfall
    Katılımcı

Hocam sorun tam dediğiniz ayarlardanmış. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra FPS değerleri stabil hale geldi, elinize sağlık.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    💬 "Stok fanla yola devam."
    📍 Kayseri (Kocasinan)
    #60499 Yanıtla
    Huseyin C.
    Katılımcı

@nightfall yazdı:

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    💬 "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    #60513 Yanıtla
    Juggernaut__tr
    Katılımcı

@nightfall yazdı:

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    💬 "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    📍 Bursa (Osmangazi)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Ekran kartı çok ısınıyor 85 derece undervolt mu yapmalıyım underclock mu konusundaki #60485 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini