ekran kartı dikey takınca usb 3.0 kablosu ezildi kısa devre yaptı

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › ekran kartı dikey takınca usb 3.0 kablosu ezildi kısa devre yaptı

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #59788 Yanıtla
    Pazarliksiz7
    Katılımcı

Selamlar, kasaya dikey ekran kartı kiti taktım. kartı slota oturtup vidalarken riser kablosunun sert kıvrım? tam anakartın altındaki 19-pin mavi USB 3.0 soketinin üstüne bindi. Biraz bastırıp vidaladım ama ertesi gün öndeki USB portları çalımamaya başladı. Olay Görüntüleyicisi’nde sürekli ‘WHEA-Logger Olay Kimliıi 17 – Düzeltilmiı Donanım Hatası (PCI Express Root Port)’ düıüyor ve oyunlarda anlık takılmalar oluyor. Riser’ı söktüıümde USB 3.0 soketinin dıı plastik tırnaının kırıldışını ve iki pimin birbirine deıdiıini gördüm. Hem USB kısa devresi hem bu PCIe hataları kartı veya anakartı yakar m??

? Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    ? "Desibelsiz saf güç sanattır."
    ? ?zmir (Karıyaka)
    #59792 Yanıtla
    afterburner_fan_06
    Katılımcı

Hocam geçmiş olsun usta, o riser kablolarının kavis mesafesini hesaplamadan kartı zorlayınca olan klasik facia. Anakartın altındaki o USB 3.0 19-pin başlığı zaten çok narindir, biraz açıdan bastırınca pcb’deki lehim yolları çatlar ya da pinler birbirine girer.

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiıi üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. USB 3.0′?n ilk pininde 5V\,V_{BUS} hattı vardır, yanındaki D- veya SSRX sinyal pinine deıerse güney köprüsünü (PCH) bile felç eder.

WHEA 17 hataları ise iki nedenden patlar: Ya ezilen USB hattı yüzünden PCH güç fazında gürültü oluıuyor ya da o riser kablosunun diferansiyel çiftlerinin (differential pairs) empedansı (85-100\,\Omega) bükülme noktasında kırıldı, paket kaybı ve CRC hatası basıyor. kartı hemen yatay pozisyona al, ezilen USB pinlerini büyüteç ve cımbızla düzelt, gerekirse o ön panel USB kablosunu anakarttan tamamen sök.

Riser’ı da çıplak gözle kontrol et, ?eritlerde kırılma varsa çöptür, 4.0 hızında stabil çalımaz.

? Sistem: Pentium III 1.4GHz Tualatin | Voodoo 5 5500 AGP | Sound Blaster AWE64 Gold | Windows 98 SE
    ? "Kondansatör ?iımiıse deıiıtirir geçeriz."
    ? Bursa (Osmangazi)
    #59799 Yanıtla
    Specter_99
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, PSU’dan ikinci bağımsız PCIe kablosunu taktım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Core 2 Extreme QX9650 | Rampage Extreme X48 | 8GB DDR3 1600 | GTX 285 SLI | Retro Kasa
    💬 "LGA 775 tırnağını kesenler burada mı?"
    📍 Kocaeli (İzmit)
    #59816 Yanıtla
    Pazarliksiz7
    Katılımcı

Hocam bilgilendirme için teşekkürler, portu kontrol edip düzelttim ve sistemi açtım. 15 saniyede kapanma sorunu tamamen bitti, elinize sağlık.

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    💬 "Desibelsiz saf güç sanattır."
    📍 İzmir (Karşıyaka)
    #59833 Yanıtla
    Yusuf A.
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim hocam. Benzer montajlarda anakart yükseltme vidalarını (standoff) ve I/O sacını baştan hizalamak her zaman hayat kurtarır.

💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition
    💬 "LGA 775 tırnağını kesenler burada mı?"
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: ekran kartı dikey takınca usb 3.0 kablosu ezildi kısa devre yaptı konusundaki #59799 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini