Ekran kartı fan yaprağı kırıldı ne yapmalıyım

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #61502 Yanıtla
    User AvatarRasim Ünal
    Katılımcı

kırılan fan kanadını tam karşısından kırsam titreşim geçer mi

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 Muğla (Bodrum)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    #61505 Yanıtla
    User AvatarLappedIHS Şimşek
    Katılımcı

Hocam Öncelikle geçmiş olsun, ama panik yapma ekran kartının çipine bir şey olmadı. Ancak o fanı bu şekilde kesinlikle çalıştırmaya devam etme.

3’ten fazla fanı daisy-chain bağladığında ilk kalkış anındaki (inrush) akım anakartın fan kontrol transistörünü yakabilir; SATA beslemeli hub şarttır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. > Neden kasan zangır titriyor ve ses yapıyor?

> > Dinamik Balans (Eksenel Denge) Bozulması: >. Ekran kartı fanları çok yüksek hızlarda (1500-3000 RPM) döner ve miligramlık toleranslarla fabrikada dengelenir.

Sen bir yaprağı kırdığında pervanenin ağırlık merkezi (kütle merkezi) dönme ekseninden dışarı kayar. Yüksek devirde oluşan devasa merkezkaç kuvveti mili her turda tek bir yöne doğru çeker.

Bu durum önce fanın rulman yatağını (bearing) birkaç gün içinde parçalar, ardından PCB’ye ve anakartın PCIe slotuna rezonans aktararak lehim çatlaklarına sebep olabilir. > > Japon Yapıştırıcısı Neden Tutmaz?: >.

2500 RPM’de dönen 90mm bir fanın kanat uçlarındaki merkezkaç ivmesi yerçekiminin yüzlerce katına ulaşır.

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    📍 Ankara (Keçiören)
    "Öğrenci işi F/P canavarı."
    #61512 Yanıtla
    User AvatarKronos_35
    Katılımcı

@cihan007 yazdı:
    “Ekran kartı fan yaprağı kırıldı ne yapmalıyım”

kardeşim aynı olay geçen sene başıma geldi. kabloyu toplarken asus dual 6700 xt’nin fanına değmiş kanat çıt diye kırıldı.

‘aman nolcak tek kanattan’ dedim oyuna girdim, kulaklık takılıyken fark etmedim ama 1 hafta sonra karttan dıııırrr diye traktör sesi gelmeye başladı çünkü mil yuvası genişlemiş fırıl boşluk yapıp yalpalıyordu. ben de aliexpress’ten ekran kartı modelimi yazıp 3’lü fan seti sipariş ettim 10 günde geldi vidalarını söküp taktım sıfır gibi oldu.

sakın yapıştırmaya çalışma fırlayıp diğer fanları da kırıyor.

💻 Sistem: Pentium III 1.4GHz Tualatin | Voodoo 5 5500 AGP | Sound Blaster AWE64 Gold | Windows 98 SE
    📍 İstanbul (Üsküdar)
    "Kuzey köprüsüne küçük fan takmadan OC yapılmaz."
    #61523 Yanıtla
    User AvatarRasim Ünal
    Katılımcı

Hocam çok teşekkürler, akşam sistemi açıp tavsiyenizi uyguladım. Sıcaklıklar tamamen makul seviyeye indi, içim rahatladı valla.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 Muğla (Bodrum)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    #61533 Yanıtla
    User AvatarBerkay Oral
    Katılımcı

@cihan007 yazdı:
    “Ekran kartı fan yaprağı kırıldı ne yapmalıyım”

Çözüldüğüne çok sevindim hocam. Hazır soğutma oturmuşken kasa içi hava akışını da dengeli tutarsan uzun vadede sessiz sedasız kullanırsın.

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 İzmir (Konak)
    "F/P her şeydir."
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Ekran kartı fan yaprağı kırıldı ne yapmalıyım konusundaki #61523 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini