Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › ekran kartı fan yapraını japonla yapıtırsam tutar m?
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 1 gün 21 saat önce
Koray20 tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Kaan34Katılımcıarkadaşlar dün kasayı temizlerken ekran kartının fanına fırça takıldı çıt diye bir tane fan yaprağı koptu. önemsemedim pc yi açtım oyuna girince fan 1800 rpm e çıktı kasa masayı zangır zangır titretmeye başladı traktör gibi ses çıkarıyor. nette biri ‘tam karısındaki kanadı da kırarsan balans eıitlenir ses kesilir’ yazm?? doğru mu napıcam kart yanar m?
? Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition? "Kondansatör ?iımiıse deıiıtirir geçeriz."? ?zmir (Konak)
Can92KatılımcıHocam geçmiş olsun kardeşim ama sakın o internetteki ‘karşıt kanadı da kır’ diyen sahte mühendislere uyma! Dinamik balans ve merkezkaç kuvveti fiziğini hemen açıklayalım: Aks Balansı (Rotational Balance) Neden Bozulduı.
Gamers Nexus verilerine göre en ideal montaj konumu radyatörü kasanın üst paneline (tavana) egzoz olarak yerleştirmektir, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bir GPU fanı 9 veya 11 yapraktan oluşur (tek sayılı asimetrik tasarımdır!).
Sen bir kanadı kırdığında, rotorun kütle merkezi (Center of Gravity) milin merkezinden kayar! 2000 RPM devirde o eksik 1 gramlık kanat, mile saniyede 33 kez dengesiz radyal darbe (eccentric force) vurur!
O masayı titreten, traktör gibi ses çıkaran şey bu merkezkaç dengesizliğidir! Karşı Kanadı Kırma Efsanesi Neden YALANı.
Fan yaprakları genelde 9 veya 11 kanatlıdır (tek sayıdır!). Karşısında tam 180 derece simetrik bir kanat YOKTUR!.
Karşıdaki kanadı kırsan bile aerodinamik statik basınç (mmH2O) çöker, hava türbülansı oluşur ve rulman 1 hafta içinde dağılarak tamamen kilitlenir! Japon Yapıştırıcısı (Siyanoakrilat) Neden Tutmazı.
2000-2500 RPM’de dönen fan yaprağının ucundaki merkezkaç ivmesi yerçekiminin yüzlerce katına (G kuvvetine) ulaşır!. Japon yapıştırıcısı kırılgan (brittle) bir yapıştırıcıdır; mikro esnemeye dayanamaz.
💻 Sistem: Core 2 Quad Q6600 @ 3.6GHz | Asus P5Q Pro | 8GB DDR2 1066 | GTX 750 Ti | 850 Evo 250GB💬 "Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."📍 Ankara (Çankaya)
GokhanXKatılımcıAga ben o hatayı yaptım, forumda biri karıı kanadı kır dedi kırdım. Ses biraz azaldı sandım ama 4 gün sonra fan bilyaları un ufak oldu, fan yuvasından fırladı radyatöre sürtüp duman çıkardı!
Gittim 200 liraya sıfır fan sipariı ettim 5 dakikada taktım mis gibi oldu. Sakın başka kanat kırma fanı değiştir.
? Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro? "Desibelsiz saf güç sanattır."? Bursa (Osmangazi)
Kaan34KatılımcıDediıiniz adımları az önce denedim hocam. Macunu yenileyip bloşu dengeli sıktım, boşta ve yükteki değerler fabrika ayarlarına geldi. Yardımlarınız için saı olun.
? Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition? "Kondansatör ?iımiıse deıiıtirir geçeriz."? ?zmir (Konak)
undervoltajKatılımcı@kaan34 yazdı:
“ekran kartı fan yaprağını japonla yapıştırsam tutar mı”Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Fan eğrisini de optimize edersen kafan rahat eder.
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless💬 "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."📍 Çanakkale (Merkez)
Koray20KatılımcıSorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.
💻 Sistem: Fluke 87V | Quick 861DW Sıcak Hava | JBC Havya | Test Rig: i5-12400F & Çeşitli Hurda GPU’lar💬 "Lehim erir, devre susmaz."📍 Denizli (Pamukkale) -
YazarYazılar