Ekran kartı güç soketi h+ ve h++ ne demek

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #61593 Yanıtla
    User Avatarsoc_voltage
    Katılımcı

ekran kartı soketinde h+ mı h++ mı yazmalı nasıl anlarız

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 İstanbul (Bakırköy)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    #61600 Yanıtla
    User AvatarVeli A.
    Katılımcı

Hocam donanım dünyasının son 10 yıldaki en büyük mühendislik düzeltmesine denk geldin kardeşim! PCI-SIG ve güç kaynağı üreticileri o meşhur 12VHPWR erime skandalından sonra masaya oturdu ve standardı baştan yazdı.

Gamers Nexus ve Igor’s Lab’ın mikroskop ve X-ray laboratuvar incelemelerinde kanıtlandığı gibi, konnektör yarım milimetre bile dışarıda kalsa temas direnci fırlayıp plastiği eritir, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Farkı milimetrik mühendislik detaylarıyla anlatıyorum: Eski 12VHPWR Neden Erişiyordu?.

Eski tasarımda ana 12V güç pinleri ile üstteki 4 adet küçük sinyal pini (Sense Pins) aynı hizadaydı. Kullanıcı kabloyu takarken soket 1 milimetre bile gevşek kalsa veya yana doğru bükülse; üstteki sense pinleri yine de temas ediyordu!.

Ekran kartı “kablo tam takılı” sanarak soketten 600 Watt (50 Amper) akım çekmeye devam ediyordu! Gevşek kalan güç pinlerindeki temas direnci tavan yapıyor, soket 200°C sıcaklığa ulaşıp plastikleri eritiyor ve kartı yakıyordu!

Yeni ATX 3.1 / PCIe CEM 5.1 Standardı: 12V-2×6 (H++) Çözümü:. Yeni revizyonun adı 12V-2×6’dır.

Soketin üzerinde küçük bir “H++” logosu görürsün (eski eriyenlerde “H+” yazar).

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    📍 Ankara (Yenimahalle)
    "Öğrenci işi F/P canavarı."
    #61602 Yanıtla
    User AvatarOnur Kaya
    Katılımcı

@soc_voltage yazdı:
    “Ekran kartı güç soketi h+ ve h++ ne demek”

Hocam ben eski 12VHPWR kablosuyla RTX 4090’da duman kokusunu aldım. Kablo meğer hafif bükülmüş, soket içten kavrulmuştu, şans eseri kart kurtuldu serviste soket değişti.

Yeni aldığım ATX 3.1 PSU’da 12V-2×6 kablo var, kasten hafif gevşek bıraktım denemek için; kart ekrana görüntü bile vermedi korumaya aldı! Tam oturtunca açıldı.

Yeni standart gerçekten hayat kurtarıyor.

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    📍 Mersin (Mezitli)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    #61606 Yanıtla
    User Avatarsoc_voltage
    Katılımcı

Hocam tavsiye ettiğiniz şekilde sürücüyü güvenli modda DDU ile kaldırıp temiz kurulum yaptım. Oyun testlerinde herhangi bir çökme veya takılma kalmadı, çok sağ olun.

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 İstanbul (Bakırköy)
    #61614 Yanıtla
    User AvatarDoruk Y.
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Keyifle kullanman dileğiyle.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 Denizli (Pamukkale)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Ekran kartı güç soketi h+ ve h++ ne demek konusundaki #61600 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini