ekran kartı macununu yeni değiştirdim 1 ay sonra yine ısındı

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › ekran kartı macununu yeni değiştirdim 1 ay sonra yine ısındı

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58928 Yanıtla
    DarkMatter_x
    Katılımcı

ekran kartında macun neden kenarlara taşıp ortası kurur yardım

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    💬 "F/P her şeydir."
    📍 İzmir (Karşıyaka)
    #58935 Yanıtla
    Kasa Kapagi Acik
    Katılımcı

Hocam ekran kartı bakımında kullanıcıların %90’ının düştüğü o meşhur “Masaüstü İşlemci Macunu GPU’ya Sürülmez” tuzağına düşmüşsün kardeşim! Olayın fiziksel mekanizmasını ve adını anlatalım: Pump-Out Etkisi (Termal Pompalama) Nedirı.

Uygulamadan önce pedi 10 dakika buzdolabında bekletmek koruyucu filmi yırtmadan soymak için en kritik püf noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Masaüstü işlemcilerde (CPU) silikonun üstünde kalın bir nikel kaplı metal kapak (IHS) vardır; basınç homojendir.

Ekran kartlarında (GPU) ise kapak yoktur; soğutucu blok ÇIPLAK SİLİKON YONGAYA (Direct Die) doğrudan basar!. Sen oyuna girdiğinde silikon saniyeler içinde 40°C’den 80°C’ye çıkar ve mikroskobik olarak genleşir!

Oyundan çıktığında soğur ve büzüşür!. Bu ısınma-soğuma döngüsü (Thermal Cycling) adeta bir hidrolik pompa gibi çalışır; sürdüğün o ince akışkan macunu (MX-4, NT-H1) çipin ortasından DIŞARIYA, KENARLARA DOĞRU İTER (PUMP-OUT)!.

3 hafta sonra çipin tam ortası çıplak kalır ve Hotspot 105°C’ye vurarak kartı boğar! Ekran Kartına Hangi Macun Sürülürı.

GPU’ya asla düşük viskoziteli (cıvık) macun sürülmez!.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:40’te (The timing of the thermal pad replacement, which is directly related to) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=rIVmMpIJ-3Y&t=100s

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    💬 "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    📍 Ankara (Keçiören)
    #58941 Yanıtla
    Berke38
    Katılımcı

Hocam ben her 2 ayda bir ekran kartımı açıp macun yeniliyordum, Hotspot sürekli 105 oluyordu bıkmıştım. Forumda PTM7950 tavsiye ettiler, Çin’den orijinal Honeywell PTM7950 aldım taktım.

Aradan 1.5 yıl geçti, Cyberpunk’ta çekirdek 64 derece, Hotspot 74 derece! Gram oynama yok, fanlar sessizliğe gömüldü.

Ekran kartına normal macun sürmeyin PTM7950 takın.

💻 Sistem: Fluke 87V | Quick 861DW Sıcak Hava | JBC Havya | Test Rig: i5-12400F & Çeşitli Hurda GPU’lar
    💬 "Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
    📍 Manisa (Yunusemre)
    #58947 Yanıtla
    DarkMatter_x
    Katılımcı

Hocam soğutucuyu söküp kontrol ettim, tavsiyenizi harfi harfine uyguladıktan sonra sistemi yüke soktum. sıcaklıklar tamamen normale döndü, çok teıekkür ederim.

? Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    ? "F/P her ?eydir."
    ? ?zmir (Karıyaka)
    #58952 Yanıtla
    CyberKnight__tr
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    💬 "Stok fanla yola devam."
    📍 Bursa (Osmangazi)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: ekran kartı macununu yeni değiştirdim 1 ay sonra yine ısındı konusundaki #58941 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini