ekran kartı oc modu fan hızı farkı

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55398 Yanıtla
    sn850x_dram
    Katılımcı

ekran kartı çift bios düımesi nasıl kullanılır restart gerekir mi

#55419 Yanıtla
    Arda90
    Katılımcı

@sn850x_dram yazdı:
    “ekran kartı oc modu fan hızı farkı”

Korkma kardeşim, karta hiçbir zarar vermedin ama neden anında çalışmadığını donanım mühendisliğiyle anlatalım: 1) O Anahtar Fiziksel Olarak Neyi Değiştirirı – Ekran kartının PCB’sinde yan yana İKİ ADET AYRI FİZİKSEL EEPROM ÇİPİ (veya tek çipte iki bağımsız bellek bankası) bulunur: BIOS 1 (Performance / OC): Agresif fan eğrisi sunar, kartı 65°C’de tutmak için fanları 1800 RPM’de döndürür; TDP güç limitini bir tık artırır (+10-15W).

BIOS 2 (Quiet / Silent): Sessizlik odaklıdır, fanların 75°C’ye kadar yavaş dönmesine izin verir, akustik konfor sağlar. Saat hızları ve FPS farkı ise sadece %1-2’dir (1-2 FPS)!

2) PC Açıkken Değiştirince Neden Hiçbir Şey Olmadıı – Ekran kartının grafik işlemcisi (GPU), VBIOS kodunu çalışma sırasında sürekli o çipten okumaz!

– VBIOS sadece bilgisayarın güç tuşuna bastığın o ilk 2 saniyede (POST / Boot aşamasında) EEPROM’dan GPU’nun kayıt defterine BİR KERE YÜKLENİR ve orada kalır! – Sen Windows açıkken o anahtarı kaydırdığında devreyi diğer çipe geçirmiş olursun ama GPU hala belleğindeki eski BIOS kodunu çalıştırmaya devam eder!

3) Kural Nedirı (Zararı Var mıdır?): – PC açıkken anahtarı kaydırmanın karta elektriksel olarak HİÇBİR ZARARI YOKTUR!

– Ancak yeni BIOS’un devreye girmesi için bilgisayarı TAMAMEN KAPATIP AÇMAN (veya yeniden Başlatman) şarttır! – yeniden başlattığın an GPU açılışta yeni seçtiğin çipi okur ve yeni fan profili aktifleşir!

#55436 Yanıtla
    OsmanS
    Katılımcı

@sn850x_dram yazdı:
    “ekran kartı oc modu fan hızı fark?”

Hocam ben de kartı aldışımda oyundayken anahtarı çat saıa sola kaydırdım hiçbir ?ey deıiımeyince anahtar bozuk sanmıtım. Meıer sistemin yeniden başlaması gerekiyormuı.

PC’yi kapatıp açtışığım an fanlar anında hızlandı, Performance modu devreye girdi. PC açıkken deıiıtirebilirsiniz ama yeniden başlatmadan etkisi olmaz.

#55443 Yanıtla
    sn850x_dram
    Katılımcı

Hocam bilgilendirme için teıekkürler, önerdiıiniz ayarı yaptıktan sonra sistemi stres testine soktum. 1 saattir ne kapanma var ne de Aşırı sıcaklık.

Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, tavsiyeleriniz cuk oturdu.

#55462 Yanıtla
    HuseyinY
    Katılımcı

@sn850x_dram yazdı:

Hocam sorunun düzeldiıi belli olduysa BIOS’tan fan eğrisini (fan curve) de sessiz profile çekebilirsin. boşuna tam devirde çalığıp kafa ütülemesin.

#55501 Yanıtla
    Umut55
    Katılımcı

@sn850x_dram yazdı:

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullan.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: ekran kartı oc modu fan hızı farkı konusundaki #55419 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini