ekran kartı pcb bükülmesi vram lehim çatlağı

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57776 Yanıtla
    Paladin_34
    Katılımcı

ekran kartı sarkınca slottan kırılır m? destek vidası ?art m?

#57779 Yanıtla
    Phoenix_34
    Katılımcı

Hocam tamir atölyelerinin (özellikle KrisFix ve NorthridgeFix videolarının) bir numaralı ölüm sebebine hoş geldin usta! ‘Sadece 1 santim sarkıyor ne olacak’ deme, işin içindeki ölümcül malzeme yorulmasını anlatalım: O Kart Neden 2 Kiloı

Hemen o vidayı söküp kutudaki standoff vidasını anakarta takmalı ve SSD’yi anakarta tam paralel şekilde hafifçe sabitlemelisin, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Yeni nesil kartların (özellikle RTX 3000 ve 4000 serisi) soğutma blokları devasa bakır tabanlar ve kalın alüminyum kanatçıklarla doludur.

Kartın ağırlığı 1.8 kg ile 2.5 kg arasındadır! Bu koca ağırlık sadece sol taraftaki 2 minik kasa vidasına ve PCIe slotunun plastik tırnağına biner!

Ölümcül Mekanizma: Termal Döngü + Yerçekimi Bükülmesi! Sen oyun oynarken kart 70 dereceye ısınır, PCB genleşip yumuşar.

Oyundan çıkınca soğur, sertleşir. Yerçekimi kartın sağ ucunu sürekli aşağı çekerken bu ısınma-soğuma döngüsü (Thermal Cycling) yaşandıkça; çok katmanlı sert devre kartı (PCB) milimetrik olarak bükülür (warping)!

*Lehim Bilyelerinin Kopuşu (Solder Ball Cracking): GPU çekirdeğinin ve özellikle VRAM bellek çiplerinin altında binlerce mikroskobik kurşunsuz lehim topu (BGA Balls) bulunur.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 08:33’te (PCB üzerinde kontakt kafesini yerleştirir) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=zHXZMtWOVJ4&t=513s

#57781 Yanıtla
    Vanguard_7
    Katılımcı

@paladin_34 yazdı:
    “ekran kartı pcb bükülmesi vram lehim çatlağı”

Hocam ben RTX 3080’de destek aparatı takmaya üıenmiıtim, 1.5 yıl sonra oyunlarda çat diye yeıil kareler çıkmaya başladı kart çöktü. Tamirciye götürdüm, ‘kart sarkmaktan VRAM bacaklarını kırm??’ dedi, 4000 TL reballing parası verdim.

Kutudan çıkan o desteıi sakın ihmal etmeyin, takması 10 saniye.

#57786 Yanıtla
    Paladin_34
    Katılımcı

Hocam tavsiye ettiıiniz ?ekilde sürücüyü güvenli modda DDU ile kaldırıp temiz kurulum yaptım. Oyun testlerinde herhangi bir çökme veya takılma kalmadı, çok saı olun.

#57791 Yanıtla
    Caglar04
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

#57836 Yanıtla
    Tolga Y.
    Katılımcı

@paladin_34 yazdı:
    “ekran kartı pcb bükülmesi vram lehim çatlağı”

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diıer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: ekran kartı pcb bükülmesi vram lehim çatlağı konusundaki #57779 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini