Ekran kartı termal pad kalınlığı yanlış takınca ne olur, GPU pad

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Ekran kartı termal pad kalınlığı yanlış takınca ne olur, GPU pad

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56884 Yanıtla
    Mining Gormedi3
    Katılımcı

Selamlar, RTX 3080 kartımın garantisi bitti diye içini açıp bakım yaptım. VRAM’lerin üzerindeki eski padler yırtılmıtı, internetten rastgele 2.0mm termal pad alıp kestim yapıtırdım, çipin üstüne de kaliteli termal macun sürdüm. kartı topladım, Windows’ta boşta 42 derece ama FurMark veya oyuna girdiıim anda 5 saniye içinde GPU Core 75°C, Hotspot ise 106°C oluyor ve fanlar jet motoru gibi %100 devirde dönmeye başlıyor! Vidaları sonuna kadar sıktım, nerede hata yaptım?

#56892 Yanıtla
    Yasintr
    Katılımcı

Dostum ekran kartı bakımında acemi kullanıcıların düıtüıü en büyük ve en tehlikeli tuzaıa düımüısün: VRAM’lere gereıinden kalın termal pad taktışığın için GPU soğutucu bloşu silikon çekirdeğe BASAMIYOR (Cold Plate Gap)! Fiziksel ve mekanik mekanizmayı net bir ?ekilde anlatalım: Ekran kartlarında GPU çekirdeği ile çevresindeki GDDR6X belleklerin yükseklikleri mikron düzeyinde farklıdır.

Buildzoid’in paylaıtığı kanıtlanm?? alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiıinde bellek gecikmesi ciddi oranda düıer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. soğutucu bloıun bakır tabanı çekirdeğin tam üzerine otururken, VRAM kısımlarında tam olarak 0.75mm veya 1.0mm’lik bir boşluk (clearance) bırakılır.

Orijinalinde 1.0mm pad isteyen bir karta sen gidip sert yapılı 2.0mm pad koyduıunda, soğutucu bloşu vidalasan bile o fazladan 1 milimetrelik silikon ped ezilmez ve soğutucunun bakır tabanını havada tutan sert bir takoz görevi görür! Sonuç olarak soğutucu tabanı ile GPU çekirdeği arasında 0.

0.3 milimetrelik mikroskobik bir hava boşluşu kalır. Sürdüıün termal macun bile o boşluşu dolduramaz.

Oyuna girdiıin anda GPU çekirdeğinin en sıcak mikronluk noktası olan Hotspot saniyeler içinde 105°C. 108°C sınırına vurur!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 03:55’te (GPU padı kalınlığını düzeltme) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=Sog0M9OrlME&t=235s

#56897 Yanıtla
    Specter
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, macun yenilemesini ve montajı dediıiniz gibi tekrarladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#56903 Yanıtla
    Mining Gormedi3
    Katılımcı

Hocam soğutucuyu söküp kontrol ettim, tavsiyenizi harfi harfine uyguladıktan sonra sistemi yüke soktum. sıcaklıklar tamamen normale döndü, çok teıekkür ederim.

#56907 Yanıtla
    Warlock_7
    Katılımcı

geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Fan eğrisini de optimize edersen kafan rahat eder.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Ekran kartı termal pad kalınlığı yanlış takınca ne olur, GPU pad konusundaki #56897 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini