Ekran kartı termal ped yağ sızdırması normal mi, GPU arkasında ıslaklık

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Ekran kartı termal ped yağ sızdırması normal mi, GPU arkasında ıslaklık

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #61450 Yanıtla
    User Avataraio_pump_34
    Katılımcı

Ekran kartında termal ped yağı akmış arkadaşlar. Balata spreyiyle ya da alkolle yıkasam geçer mi? Bu yağ neden oluşuyor?

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    📍 Kayseri (Kocasinan)
    "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
    #61453 Yanıtla
    User AvatarKadir Özdemir
    Katılımcı

Dostum hemen derin bir nefes al ve panik yapma: O gördüğün sıvı erimiş plastik veya tehlikeli bir kimyasal değil; tamamen zararsız saf ‘Silikon Yağı’dır (Silicone Oil Bleeding) ve ASLA elektriği iletmez (kısa devre riski SIFIRDIR)! Olayın arkasındaki malzeme kimyasını anlatalım: Termal Pedler Neden Yağ Salgılar?: Termal pedler iki ana bileşenden oluşur: Isıyı ileten katı seramik parçacıkları (alüminyum oksit / çinko oksit) ve bu parçacıkları bir arada esnek bir hamur gibi tutan sentetik sıvı bir bağlayıcı olan Polidimetilsiloksan (Silikon Yağı).

Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Ekran kartın oyunlarda 80-90°C VRAM sıcaklıklarına çıkıp sonra soğudukça (yüzlerce termal genleşme döngüsü), pedin içindeki silikon molekülleri süngerin sıkılması gibi dışarıya mikroskobik yağ damlacıkları kusar (Exudation).

Bu yağ yerçekimi ve kılcal damar etkisiyle PCB’nin yüzeyine ve lehimlerin arasına yayılır. Zararlı mıdır?: Kesinlikle hayır!

Silikon yağı olağanüstü bir dielektrik malzemedir (yani mükemmel bir elektrik yalıtkanıdır). İletkenliği sıfırdır, devrelere veya çiplere elektriksel hiçbir zarar vermez.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (GPU’nun temasını engellemeyecek şekilde pad’ı kapattı) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router
    📍 Çanakkale (Merkez)
    "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    #61459 Yanıtla
    User AvatarDoruk Ö.
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, RAM etiketindeki seri numarasını kontrol edip zamanlamaları ayarladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    📍 İzmir (Karşıyaka)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    #61464 Yanıtla
    User Avataraio_pump_34
    Katılımcı

Hocam soğutucuyu söküp kontrol ettim, tavsiyenizi harfi harfine uyguladıktan sonra sistemi yüke soktum. Sıcaklıklar tamamen normale döndü, çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    📍 Kayseri (Kocasinan)
    "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Ekran kartı termal ped yağ sızdırması normal mi, GPU arkasında ıslaklık konusundaki #61459 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini