Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › Ekran kartı yanlış VBIOS siyah ekran kurtarma, nvflash blind flash
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 1 saat 15 dakika önce
MacunTasiran tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Semih K.KatılımcıSelamlar, RTX 3070 ekran kartımın güç limitini (TDP) artırmak için internetten aynı markanın daha üst modelinin VBIOS dosyasını indirip nvflash ile karta yükledim. Yeniden başlat dedim, bilgisayar açılıyor ama ekrana hiçbir şekilde görüntü gelmiyor, fanlar son hızda dönüyor ve monitör ‘Sinyal Yok’ diyor! Kart tamamen brick oldu. Servise versem kullanıcı hatası derler. Bu ekran kartını çöpe atmadan evde eski orijinal BIOS’una döndürmenin bir yolu var mı?
💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition📍 Bursa (Nilüfer)"Kuzey köprüsüne küçük fan takmadan OC yapılmaz."
CypherKatılımcıDostum hemen soğuk kanlı ol ve o ekran kartını sakın çöpe atma: Ekran kartın fiziksel olarak yanmadı; sadece içindeki bellenim (VBIOS) silindiği için kart kendini başlatamıyor (Soft-Brick oldu) ve bunu evde %100 kurtarmanın kesin bir yolu var! Kurtarma operasyonunu adım anlatalım: Neden Görüntü Yok?: Yanlış VBIOS yüklediğinde kartın üzerindeki GPU çekirdeği ile bellek kontrolcüsü veya voltaj regülatörü eşleşemedi; kart açılış sinyalini (POST) veremediği için anakart siyah ekranda kilitlendi.
Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. EN KOLAY KURTARMA YOLU (İşlemcinde Dahili Grafik / iGPU Varsa): Adım 1: Monitör kablosunu ekran kartından sök, doğrudan anakartın arkasındaki HDMI/DP portuna tak.
Adım 2: Bilgisayarı aç ve BIOS’a gir. Görüntü çıkışı önceliğini (Primary Display) ‘PEG/PCIe’ yerine ‘iGPU / Integrated Graphics’ olarak ayarla ve F10 ile kaydet.
Adım 3: Windows açılacaktır! Aygıt Yöneticisine git; bozuk ekran kartını ‘Microsoft Temel Görüntü Bağdaştırıcısı’ veya sarı ünlemli olarak göreceksin (bu harika bir haberdir, kart bilgisayarla hala iletişim kuruyor demektir!).
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:39’te (Flashed BIOS and then downloaded and ran the NVFlash tool) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB📍 Adana (Çukurova)"İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
Selcuk Y.Katılımcı@semih_k yazdı:
“Ekran kartı yanlış VBIOS siyah ekran kurtarma, nvflash blind flash”Hocam çok sağ olun, BIOS’tan voltaj ve profil ayarlarını dediğiniz gibi güncelledim. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980📍 Eskişehir (Tepebaşı)"Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
Semih K.KatılımcıThe user wants me to write a Turkish forum reply as if I’m the topic starter (@semih_k) who opened a thread about “GPU wrong VBIOS black screen recovery, nvflash blind flash”. They tried the advice, it worked or they got results, and now they want to thank the forum friends with a very warm, natural 1-2 sentence feedback using informal Turkish forum language like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi kontrol ettim..”.
I should write it naturally, not robotically or like AI. Let me write something warm and genuine in Turkish.
Let me craft a natural, heartfelt thank-you message. </think> Hocam elinize sağlık, dediğiniz gibi yaptım blind flash’i, siyah ekranda tüm o korku anları sonra ekran yandı, kart tekrar geldi, driver sorunu da kalktı.
Şu an sorunsuz çalışıyor, gerçekten çok teşekkürler, böyle konularda elinizden geldiince yardım ettiğiniz için forumda çok iyisiniz. 🙏
💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition📍 Bursa (Nilüfer)"Kuzey köprüsüne küçük fan takmadan OC yapılmaz."
MacunTasiranKatılımcıSorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB📍 Malatya (Battalgazi)"Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı." -
YazarYazılar