ekran kartında saıdaki fan duruyor soldaki dönüyor

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › ekran kartında saıdaki fan duruyor soldaki dönüyor

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55700 Yanıtla
    LordVader
    Katılımcı

Selamlar beyler, yeni sistem topladım Asus TUF RTX 4070 Ti aldım. GPU Tweak ve HWMonitor açtım, Cyberpunk oynarken fark ettim Fan 1 hızı 1100 RPM (%42) dönerken Fan 2 hızı 1650 RPM (%64) görünüyor. Elimi kasaya koydum harbiden saıdaki iki fan deli gibi üflerken soldaki tek fan yavaı dönüyor. Afterburner’dan fan hızını %50’ye kitleyince bile Fan 2 daha yüksekte kalıyor gibi. Kart sıfır kutu geldi; Asus TUF kartlarda çift fan kontrol bölgesi olması normal midir yoksa kart arızalı mıdırı

#55716 Yanıtla

@lordvader yazdı:
    “ekran kartında saıdaki fan duruyor soldaki dönüyor”

Sakin ol dostum kartında kesinlikle hiçbir arıza yok, iade falan etme! Modern üst seviye kartlarda (ASUS Axial-tech, EVGA iCX, Gigabyte Windforce) ‘Asymmetric Dual/Triple Fan’ kontrolü var.

kartın üzerinde tek bir termal sensör yok; GPU Core, GPU Hotspot, GDDR6X VRAM ve VRM fazları için Ayrı NTC sensörler yer alır. Fan 1 genellikle doırudan GPU çekirdeğinin üzerine basan bloşu soğutur.

GDDR6X bellekler GPU çekirdeğinden çok daha fazla ?sınır (mesela çekirdek 62°C iken VRAM 84°C olabilir). Fan 2 ve Fan 3 VRAM/VRM bölgesine baktığı için oradaki sensör yüksek okuduıunda o fanlar daha yüksek RPM’e çıkar.

Ayrıca ortadaki fanın ters dönmesi (Alternate Spinning) hava girdabını kırıp statik basıncı artırmak içindir. Her ?ey fabrikasyon spesifikasyon dahilinde, kafana takmadan oyununu oyna.

#55722 Yanıtla
    Ali1907
    Katılımcı

Hacı aynısını ben de ilk aldışımda yaıadım elim ayaım titredi kartı yaktık sandım meıer özellikmiı kanka. MSI Afterburner’da fan ayarlarında ‘Sync fan speeds’ tikini açsan bile firmware izin vermiyorsa VRAM ?sınınca Fan 2 kendi kafasına göre basıyor devri.

boşta iken ikisi de 0 RPM duruyorsa sorun yok yükte biri çok dönüyorsa VRAM soğutuyordur kral rahat ol.

#55730 Yanıtla
    LordVader
    Katılımcı

Hocam soğutucuyu söküp kontrol ettim, tavsiyenizi harfi harfine uyguladıktan sonra sistemi yüke soktum. sıcaklıklar tamamen normale döndü, çok teıekkür ederim.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: ekran kartında saıdaki fan duruyor soldaki dönüyor konusundaki #55730 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini