ekran kartının altındaki m2 slotu kullanılır m?

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › ekran kartının altındaki m2 slotu kullanılır m?

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57056 Yanıtla
    Nightcrawler_06
    Katılımcı

ekran kartının altında kalan m2 ssd için soğutucu blok sımıyor kalın gelip ekran kartına çarpıyor soğutucusuz kullansam ssd yanar m?

#57064 Yanıtla
    Termal Macunsuz
    Katılımcı

@nightcrawler_06 yazdı:
    “ekran kartının altındaki m2 slotu kullanılır mı”

Kardeşim modern 3 fanlı ekran kartları 250-300 Watt güç harcar ve heatsink kanatçıklarından çıkan 65-75 derecelik sıcak havayı doğrudan o alttaki M.2 bölgesine üfler. Eğer o slota çıplak (soğutucusuz) bir PCIe 4.0 veya hızlı PCIe 3.0 SSD takarsan, SSD hem kendi yazdığı veriyle ısınır hem de GPU’nun fırın havasını emer!

Steve’in (Gamers Nexus) ‘Stop Doing It Wrong’ laboratuvar testinde fizik kurallarıyla açıkladığı gibi kapalı devre sıvı soğutmalardaki hava daima en tepe noktaya toplanır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Kontrolcü 75-80°C’yi geçtiği an Thermal Throttling başlar; SSD kendini korumak için 5000 MB/s hızdan 200 MB/s’ye çakılır, oyunda anlık takılmalar (stutter) yaşarsın.

Çözüm: O slottaki SSD’nin üzerinde MUTLAKA anakartın kendi metal soğutucu bloğu (M.2 Shield Frozr / Armor) olmalıdır. Eğer anakartında blok yoksa piyasadan alçak profilli (low-profile 3-5mm) bakır/alüminyum bir M.2 soğutucu alıp takacaksın.

Kalın kule tipi soğutucular ekran kartına çarpar, ince kanatlı olanlar cuk oturur.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00’te (The placement of the AIO mount and the importance of air intake) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=wzCr6_DjHa8

#57083 Yanıtla
    Umut C.
    Katılımcı

Hocam ben SSD’yi soğutucusuz oraya takmıtım, Warzone oynarken oyun donup masaüstüne atıyordu. HWInfo’dan baktım SSD kontrolcüsü 83 derece olmuı.

150 liraya alçak profilli alüminyum soğutucu taktım, sıcaklık 58 dereceye düıtü çökme falan kalmadı.

#57094 Yanıtla
    Nightcrawler_06
    Katılımcı

Hocam sorun tam dediıiniz ayarlardanm??. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra FPS değerleri stabil hale geldi, elinize sağlık.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: ekran kartının altındaki m2 slotu kullanılır m? konusundaki #57083 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini