Ekrandaki film jelatin mi polarize mi nasıl anlaşılır

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Ekrandaki film jelatin mi polarize mi nasıl anlaşılır

• Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 44 dakika önce Ugur07 tarafından güncellenmiştir.
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60603 Yanıtla
    Gokhan99
    Katılımcı

arkadaşlar sıfır monitör aldım kutuyu açtım ekranın köşesinde hafif bir çıkıntı gördüm koruyucu jelatin sandım tırnağımla tuttum yavaşça soymaya başladım yarısına kadar geldim. bilgisayara bağlayıp açtım soyduğum yer bembeyaz parlıyor hiçbir şey görünmüyor soyulmayan yerde görüntü var. meğer o jelatin değil ekranın parçasıymış geri yapışmıyor ne yapıcam mahvoldum?

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    💬 "Uptime: 450 days, 12 hours."
    📍 Konya (Selçuklu)
    #60610 Yanıtla
    ArdaY
    Katılımcı

Hocam selamlar. Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar.

Bak bu durum çok tipik bir hadisedir. Sıvı kristal pikseller kendi başlarına ışık yaymaz ve tek başlarına ışığı bloke edemez.

Bir LCD panel, arka aydınlatma ile göz arasında birbirine 90° dik yerleştirilmiş iki adet polarizör film (arka ve ön polarizör) arasına hapsedilmiş sıvı kristal moleküllerinden oluşur. Arka polarizörden geçen ışık lineer polarize olur; sıvı kristaller voltajla bu ışığın polarizasyon eksenini bükerek ön polarizörden geçmesini sağlar (Malus Kanunu: I = I_0 \cos^2 \theta).

Eğer ön polarizör film ‘koruma naylonu’ sanılarak mekanik olarak soyulursa, sıvı kristaller ışığı bükse dahi ön tarafta analizer görevi görecek bir optik filtre kalmaz; insan gözü piksellerin renk modülasyonunu algılayamaz ve arka aydınlatmanın filtrelenmemiş saf beyaz ışığını (I = I_0) görür (polarize güneş gözlüğü takıldığında görüntünün belirmesinin nedeni gözlüğün harici polarizör görevi görmesidir).

💻 Sistem: Ryzen 9 7950X | Proxmox VE | 128GB DDR5 ECC | 4x 2TB NVMe ZFS RAID10 | Intel X520 10GbE
    💬 "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    📍 Sivas (Merkez)
    #60614 Yanıtla
    Outlaw
    Katılımcı

@gokhan99 yazdı:
    “Ekrandaki film jelatin mi polarize mi nasıl anlaşılır”

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    💬 "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    📍 Kocaeli (İzmit)
    #60622 Yanıtla
    Gokhan99
    Katılımcı

Hocam çok teşekkürler, akşam sistemi açıp tavsiyenizi uyguladım. Sıcaklıklar tamamen makul seviyeye indi, içim rahatladı valla.

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    💬 "Uptime: 450 days, 12 hours."
    📍 Konya (Selçuklu)
    #60638 Yanıtla
    Ugur07
    Katılımcı

Çözüldüğüne çok sevindim hocam. Hazır soğutma oturmuşken kasa içi hava akışını da dengeli tutarsan uzun vadede sessiz sedasız kullanırsın.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Konum: Eskişehir (Odunpazarı)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    ”
    📍 Eskişehir (Odunpazarı)
    [/imza]

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Ekrandaki film jelatin mi polarize mi nasıl anlaşılır konusundaki #60614 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini