elektrik anlık gidip gelince bilgisayar kapanıyor psu

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › elektrik anlık gidip gelince bilgisayar kapanıyor psu

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #59512 Yanıtla
    Alp20
    Katılımcı

arkadaşlar evde buzdolabı devreye girince veya elektrik saliselik gidip gelince bilgisayar anında ‘çat’ diye kapanıp reset atıyor ama monitör ve modem kapanmıyor. psu’nun hold up time süresi yetersizmiı öyle dediler bu terim ne anlama geliyor atx 3.1 psu alsam çözülür mü

? Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    ? "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varm?? dedim."
    ? ?zmir (Konak)
    #59517 Yanıtla
    Pars
    Katılımcı

Hocam pSU dünyasının en derin elektrik mühendisliği konusuna hoş geldin usta! Kutu üstündeki ‘850W’ yazısına bakıp geçmeyen gerçek donanım gurularının baktığı iki kritik parametredir: Hold-Up Time (Dayanma / Tutunma Süresi) Nedirı

Nitekim Tom’s Hardware ve Cybenetics PSU raporlarında da vurgulandığı gibi, çoklu 12V kanallı veya yetersiz kapasitörlü güç kaynakları bu tepe akımında doğrudan OCP/OPP kapatır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Duvardaki prizden gelen şehir şebekesi elektriği anlık kesildiğinde (veya voltaj göz kırptığında), güç kaynağının içindeki büyük birincil (Bulk) kapasitörler devreye girer.

PSU’nun, fişten gelen elektrik sıfırlandığı andan itibaren anakarta tam ve kararlı DC voltaj vermeye devam edebildiği o milisaniyelik süreye Hold-Up Time denir!. Eski ATX standardında bu süre en az 17 milisaniye (ms) olmak zorundaydı (Çünkü şebeke frekansı 50-60 Hz’dir, tam bir sinüs dalgası süresidir).

ATX 3.1 Revizyonu: Intel yeni ATX 3.1 standardında üreticilerin maliyetini düşürmek ve 12V-2×6 soketini modernize etmek için bu şartı 12 ms’ye indirdi. Eğer evinde hat tipi bir Kesintisiz Güç Kaynağı (Line-Interactive UPS) varsa; UPS’in aküye geçiş süresi genelde 8-10 ms’dir.

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    💬 "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    📍 Bursa (Osmangazi)
    #59521 Yanıtla
    Specter_35
    Katılımcı

Hocam ucuz 750W PSU kullanıyordum, evde süpürge açılınca PC kapanıyordu. Meıer Hold-up süresi 8 ms imiı ?ebeke dalgalanmasını kurtaramıyormuı.

Corsair RM750x aldım, elektrik saliselik gidip gelse bile bilgisayar banamısın demiyor açık kalıyor. Kalite farkı budur.

? Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    ? "F/P her ?eydir."
    ? Tekirdaı (Süleymanpaıa)
    #59523 Yanıtla
    Alp20
    Katılımcı

Hocam jumper ve voltaj ayarını tavsiye ettiğiniz şekilde yapılandırdım. Anakart DOS altında ve testlerde gayet stabil açıldı, retro testler sorunsuz geçti. Çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    💬 "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
    📍 İzmir (Konak)
    #59535 Yanıtla
    KutayK
    Katılımcı

geçmiş olsun hocam, retro anakartlarda kondansatörlerin ve voltaj regülatörlerinin sağlam kalması büyük ?ans. Sistemin tadını çıkar.

? Sistem: i3-12100F | H610M | GTX 1660 Super | 16GB DDR4 3200 | Kioxia Exceria 500GB
    ? "Kasa kapaını açtım hava alsın diye."
    ? ?zmir (Bornova)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: elektrik anlık gidip gelince bilgisayar kapanıyor psu konusundaki #59535 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini