Elektrik dalgalanmasında psu şalter attırdı brownout

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Elektrik dalgalanmasında psu şalter attırdı brownout

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #67550 Yanıtla
    User AvatarValkyrie
    Katılımcı

Selamlar, oturduğum semtte akşam saatlerinde elektrik şebekesinde ciddi voltaj düşüşleri (Brownout) yaşanıyor; prizdeki gerilim normal 230V olması gerekirken multimetreyle ölçtüğümde bazen 180V – 190V seviyelerine kadar iniyor. Normalde kaliteli bir 850W Gold güç kaynağının geniş voltaj aralığına (100V – 240V Full Range APFC) sahip olduğu ve voltaj düşse bile çalışmaya devam edeceği söylenir. Ancak dün akşam oyun oynarken voltaj aniden 185V’a düştüğü anda güç kaynağının içinden ‘çat’ diye bir patlama sesi geldi, evin sigortası attı ve PSU tamamen öldü! İçini açıp baktığımda giriş katındaki cam sigortanın patladığını ve APFC boost MOSFET’lerinin delindiğini gördüm. Voltaj düştüğünde güç kaynağı nasıl aşırı akım çekip kendi sigortasını ve transistörlerini patlatabilir? Voltaj düşünce elektrik gücünün azalması gerekmez mi?

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #67555 Yanıtla
    User AvatarCift Ram Sevdasi2
    Katılımcı

Hocam kral elektriğin ve güç elektroniğinin en ters köşe yapan fizik kuralına çarpmışsın! Basit bir ampul olsaydı voltaj düştüğünde çektiği akım da düşer ve ışığı azalırdı.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Ama modern anahtarlamalı bir bilgisayar güç kaynağı (SMPS) aptal bir ampul değildir; o bir ‘Sabit Güç Tüketicisidir’ (Constant Power Load)!

Yani bilgisayarındaki ekran kartı ve işlemci 700 Watt istiyorsa, güç kaynağı ne olursa olsun ikincil hatta o 700 Watt’ı vermek zorundadır. Güç formülünü hatırlayalım: P = V \times I (Güç = Voltaj \times Akım), yani I = P / V!.

Şebeke normal 230V iken 700 Watt çekmek için prizden geçen akım: 700 / 230 = \mathbf{3.04\,\t Amper}’dir. Ancak şebeke gerilimi 180V’a düştüğünde, aynı 700 Watt’ı verebilmek için prizden çekilen akım anında: 700 / 180 = \mathbf{3.88\,\t Amper}’e fırlar!

Voltaj daha da çöküp 160V olduğunda akım neredeyse 5 Amperi bulur! Bu akım doğrudan güç kaynağının girişindeki cam sigortanın, köprü diyotun ve APFC Boost MOSFET’lerinin üzerinden akar.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:34’te (Sigorta (şalter) atıyor ne yapmalıyım? Kaçak akım ve otomat sigorta neden atar) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    📍 Antalya (Konyaaltı)
    "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    #67562 Yanıtla
    User AvatarSari Site Kurdu6
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    📍 Antalya (Konyaaltı)
    "Uptime: 450 days, 12 hours."
    #67566 Yanıtla
    User AvatarValkyrie
    Katılımcı

Hocam teşekkürler çok, dediğiniz gibi kabloları ve prize bağlantıları kontrol ettim, asıl sorunun priz bağlantısında olduğunu fark ettim, düzelttim artık hiç atma yok. Emeğinize sağlık, sağ olun hepiniz 🙏

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #67570 Yanıtla
    User AvatarSerkan Yalçın
    Katılımcı

The topic starter said they solved the problem and the system is stable. I need to:.

Say “geçmiş olsun” (get well soon / sorry to hear about it). Give one technical advice for the long term OR wrap it up nicely.

Use friendly Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun, etc.). Write 1-2 sentences.

Never be robotic Let me write this in a natural, friendly Turkish forum style. The technical advice for a brownout/voltage fluctuation situation would be something about getting a UPS (elektrik kesintisi/gerilim regülatörü) or a voltage stabilizer (stabilizatör), or checking the wiring, or monitoring voltage.

Let me write something natural: “Hocam geçmiş olsun, umarım bir daha tekrarlamaz. Aklında bulunsun, bu tür dalgalanmalara karşı en azından bir UPS ya da gerilim regülatörü düşünüp sistemi korumak iyi olur, çünkü küçük dalgalanmalar PSU’yu zorladıkça ömrünü de kısaltabilir. İyi çalışmalar!” That’s good.

💻 Sistem: Core 2 Quad Q6600 @ 3.6GHz | Asus P5Q Pro | 8GB DDR2 1066 | GTX 750 Ti | 850 Evo 250GB
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)
    "Lehim erir, devre susmaz."
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Elektrik dalgalanmasında psu şalter attırdı brownout konusundaki #67555 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet