Eski kasalardaki turbo tuşu ne işe yarardı efsane

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Eski kasalardaki turbo tuşu ne işe yarardı efsane

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60372 Yanıtla
    Warlock_x
    Katılımcı

nostalji bir 486 DX2-66 kasa aldım önünde kocaman sarı rakamlarla ’66’ yazan bir led ekran ve yanında ‘TURBO’ düğmesi var. düğmeye basınca ekranda ’33’ yazıyor ve kasa yavaşlıyor. bu tuş arabalardaki turbo gibi hızlandırmak için yapılmadı mı neden kapatınca yavaşlıyor da açınca normal hızına dönüyor?

💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    💬 "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    📍 Konya (Selçuklu)
    #60376 Yanıtla
    Caglar16
    Katılımcı

@warlock_x yazdı:
    “Eski kasalardaki turbo tuşu ne işe yarardı efsane”

Hocam selamlar. Phil’s Computer Lab’ın hazır DOS starter paketindeki sürücü yapılandırmasını incelersen sorunun hemen çözüldüğünü görebilirsin, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar.

Bak bu durum çok tipik bir hadisedir. 1980’lerin başında ilk IBM PC, 4.77\t MHz hızındaki Intel 8088 işlemciyle çalışıyordu.

O dönem geliştirilen oyun programcıları zamanlayıcı kesmeleri (PIT 8253 Timer) yerine doğrudan işlemcinin komut yürütme döngülerini (örneğin boş bir NOP veya döngü sayacı) zaman referansı olarak kullandı. Ancak 1990’larda 386 ve 486 işlemciler 33\t MHz, 66\t MHz hızlara ulaştığında bu oyunlar 15 kat daha hızlı çalışmaya başladı; ekrandaki uzay gemileri veya karakterler saliseler içinde duvara çarpıp ölüyordu ve oyunlar imkansız hale geliyordu.

Bilgisayar üreticileri geriye dönük uyumluluğu kurtarmak için anakartlara bir ‘Turbo’ başlığı yerleştirdi. Sanılanın aksine Turbo açıkken işlemci normal fabrikasyon hızında (66\t MHz) çalışır; Turbo KAPATILDIĞINDA ise anakart saat üreteci işlemciye giden ana frekansı yarıya böler veya bekleme durumları (Wait States) enjekte ederek işlemciyi kasıtlı olarak 33\t MHz veya 8\t MHz hızına yavaşlatırdı.

💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    💬 "Uptime: 450 days, 12 hours."
    📍 Bursa (Nilüfer)
    #60377 Yanıtla
    Tolga20
    Katılımcı

@warlock_x yazdı:

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    📍 İzmir (Konak)
    #60389 Yanıtla
    Warlock_x
    Katılımcı

Hocam bilgilendirme için teşekkürler, portu kontrol edip düzelttim ve sistemi açtım. 15 saniyede kapanma sorunu tamamen bitti, elinize sağlık.

📍 Konya (Selçuklu)
    #60403 Yanıtla
    OsmanB
    Katılımcı

@warlock_x yazdı:

Çok sevindim hocam. Şaseye temas eden tırnak bazen portun içindeki pinleri de yamultabiliyor, port çalışıyorsa hiç kurcalama güle kullan.

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    💬 "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    📍 Konya (Selçuklu)
    #60410 Yanıtla
    Viper_35
    Katılımcı

@warlock_x yazdı:

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    💬 "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    📍 Ankara (Etimesgut)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Eski kasalardaki turbo tuşu ne işe yarardı efsane konusundaki #60376 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini