Fald monitör blooming nasıl azaltılır

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Oyuncu & Espor Monitörleri › Fald monitör blooming nasıl azaltılır

• Bu konu 3 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 11 saat önce Yusuf35 tarafından güncellenmiştir.
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60335 Yanıtla
    Yusuf35
    Katılımcı

Dünya para verip Mini-LED FALD monitör aldım siyahlar OLED gibi olsun diye. Ama karanlık sahnelerde film izlerken altyazıların etrafı ve siyah ekranda fare imlecinin çevresi bembeyaz parlıyor, lamba gibi ışık halesi (halo) oluşuyor. Bu arıza mıdır yoksa panelin doğası mı?

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    💬 "Öğrenci işi F/P canavarı."
    📍 Diyarbakır (Kayapınar)
    #60338 Yanıtla
    Hakan58
    Katılımcı

@yusuf35 yazdı:
    “Fald monitör blooming nasıl azaltılır”

Hocam gördüğün şey bir donanım arızası değil; Mini-LED FALD (Full Array Local Dimming) teknolojisinin fiziksel sınırlarından kaynaklanan ‘Blooming’ (veya Halo Effect. Işık Halesi) etkisidir.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. OLED panellerde her bir piksel (4K’da yaklaşık 8.3 milyon piksel) kendi ışığını üretip bağımsız sönebilirken, Mini-LED monitörlerde arka aydınlatma ‘bölge’ (zone) adı verilen gruplarla kontrol edilir (örneğin 384, 576 veya 1152 zone).

Siyah bir ekranda sadece 10×10 piksellik beyaz bir fare imleci veya 2 satır altyazı olduğunda, monitörün arka aydınlatma algoritması o imleci aydınlatabilmek için arkasındaki fiziksel olarak 2×2 cm boyutundaki koca bir LED bölgesini (zone) sonuna kadar yakmak zorundadır! LCD sıvı kristal katmanı ışığı %100 engelleyemediği için (özellikle IPS panellerde), yanan bölgenin çevresindeki siyah alanlara ışık sızar ve imlecin etrafında gri/beyaz bir ışık halesi belirir.

Bu etkiyi azaltmak için: Monitör OSD menüsünden Local Dimming algoritmasını ‘High’ yerine ‘Medium’ seviyesine çek (High modu tepe parlaklığı çok zorladığı için blooming’i patlatır).

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    📍 Trabzon (Ortahisar)
    #60345 Yanıtla
    Eldenteslim3427
    Katılımcı

@yusuf35 yazdı:
    “Fald monitör blooming nasıl azaltılır”

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    💬 "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    📍 İstanbul (Beşiktaş)
    #60351 Yanıtla
    Yusuf35
    Katılımcı

Söylediğiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiğiniz şekilde hallettim.

Konuyu açtığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    📍 Diyarbakır (Kayapınar)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Fald monitör blooming nasıl azaltılır konusundaki #60338 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini